Mi is ott voltunk

II. KÁRPÁT-MEDENCEI ...

... Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson a Kárpát-me-
dencei Disznótoros Főzőversenyt. ... »»»

a legendás...

és felejthetetlen Parajdi Töltöttkáposzta-Fesztivál

Idén tizenhetedszerre szervezték meg - október első hétvégéjén - a nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált . ... »»»

Falu a városban

avagy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én ... ott voltunk Szé-
kelyudvarhelyen, a már harmadik al-
kalommal megszervezett Udvarhelyszé-
ki Gyümölcsfesztivál
on. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hatodik alkalommal is Gyimesekben

Idén közel kétezer embert vonzott Hidegségre az immár hatodik alkalom-
mal megrendezett Csángó Túrós Puliszka Fesztivál.... »»»

Erdei kincseink napja

Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson.... »»»

Diadalmas

Pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. ... »»»

Gyilkostói sokadalomban

zsürizett az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadal-
mat
... »»»

Gulyásfőzőverseny

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzés

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni.... »»»

Erdei kincseink napja Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson. A rendezvénynek, amely idéntől az Erdei Kincseink Napja nevet viseli, és amelyet immár hagyományteremtő szándékkal szerveztek meg, az időjárás is kedvezett, így a kulturális és szórakoztató programok mellett sokakat vonzottak az elmaradhatatlan főzőcskézések is. Az önkormányzat célja, hogy a rendezvény által felhívja a gyergyóiak figyelmét a természetes életmódra, az egészséges táplálkozásra, valamint tudatosítani bennük, hogy közvetlen közelükben felbecsülhetetlen kincsek rejtőznek.
Az Erdei Kincseink Napja keretében az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a mézkészítésről, a gyógynövények felhasználásáról, a gombákról, valamint az erdei balesetekről. A délutáni és esti zenei programok mellett a rendezvény érdekes színfoltjai voltak a gasztronómiai bemutatók, amelyeken – a hagyományok jegyében – ínycsiklandó fogások születtek, mint például a tízméteres sámfahátú puliszka, a kokojzalekvár vagy a vaddisznópörkölt.

10 méteres puliszka

erdei kincseink


Antal Piroska főszakács vezényelte az Ifitékások 20 fős csapatát – ennyi emberre volt szükség a 10 méter hosszú puliszka elkészítéséhez. A szakácsnő elárulta, hogy a fiatalok segítségével sámfahátú puliszkát varázsoltak a Testvériség sugárúttal párhuzamosan elhelyezett asztalra. A finomság a csizmába járó sámfáról kapta a nevét, és sokan, tévesen, ezt nevezik kaszáspuliszkának, pedig az nem más, mint a lábosban vagy üstben lerakott, rotyogtatott puliszka. Legfontosabb hozzávalója a kukoricaliszt, de jár bele még só, juhtúró és tejföl is.
A pontos mennyiségeket nem sikerült kiderítenünk, de a kukták folyamatosan hordták a kukoricalisztet, morzsolták a túrót, míg a tekercs tízméteres nem lett. Megnedvesített gézre öntötték a még folyékony állagú puliszkát, vékonyra egyengették, majd közepét bőségesen megszórták túróval. A nedves géz segítségével felcsavarták, megvárták, amíg a meleg puliszkától a töltelék is felmelegedett, majd hagyományosan, cérnával szeletelték. Antal Piroska szerint annál finomabb a sámfahátú, minél vékonyabb a puliszka, és minél több benne a túró.

erdei kincseink

Feketekokojza lekvár

Péter Julianna keverte a nagy üstben a lekvárt, és addig főzte a kokojzát, amíg a leve apadni kezdett, a cukrot pedig csak ezt követően tette hozzá. 1 kg gyümölcshöz 70-80 dkg cukrot ajánl, ami azért is fontos, mert a cukor tartósít. Amikor a lekvár mennyisége – gyakori kavargatás közepette – háromnegyedére csökken, felmelegített befőttesüvegekbe teszi, tetejére szalicilt szór. Az üve-geket akkor kell befedni, amikor a lekvár tetejére bőr húzódik, vagyis 3-4 órával az üvegbe rakás után. Dunsztolni nem kell.
(Fotó balra lent)

Vaddisznópörkölt

– A vadhúsban benne van a természet íze, különös fűszerezésre nincs is szükség, ám figyelembe kell venni, hogy a vaddisznó húsa édesebb és erősebb az aromája, mint a házi társáénak – árulta el Sólyom Csaba mesterszakács. Ugyancsak tőle tudtuk meg, hogy a pörköltalap elkészítéséhez – szabály szerint – annyi hagymát és feleannyi paprikát kell megdinsztelni, amennyi a hús mennyisége, majd kockára vágott paradicsomot kell hozzáadni. Ezután kerül az ételbe a kockára vágott vadhús. A szakács sóval, borssal fűszerezte a pörköltet, néhány babérlevél hozzáadásával tompította édességét, majd lelkünkre kötötte, hogy ne feledjük: hosszabb ideig kell főzni, mint a házidisznó húsát.

erdei kincseink


A szervezők úgy vélik, hogy az idei rendezvény is sikeres volt, és remélik, hogy jövőre, a gyergyóiak kellő összefogásával, világrekordot is dönthetnek, ha elkészül a 151 méteres sámfahátú puliszka.


Lejegyezte: Barabás Orsolya – Gyergyószentmiklós

TUSNÁDFÜRDŐI

gasztronómiai napok

A gasztronómia volt az érdeklődés fókuszában március utolsó hétvégéjén a harmadik alkalommal megszervezett Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. ... »»»

Böllérverseny Szatmárhegyen

Összecsaptak a hentesek

A Szatmárnémeti melletti Szatmárhegy egykori termelőszövetkezetének udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a 23 megmérkőző csapat számára. ... »»»