Mi is ott voltunk

II. KÁRPÁT-MEDENCEI ...

... Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson a Kárpát-me-
dencei Disznótoros Főzőversenyt. ... »»»

a legendás...

és felejthetetlen Parajdi Töltöttkáposzta-Fesztivál

Idén tizenhetedszerre szervezték meg - október első hétvégéjén - a nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált . ... »»»

Falu a városban

avagy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én ... ott voltunk Szé-
kelyudvarhelyen, a már harmadik al-
kalommal megszervezett Udvarhelyszé-
ki Gyümölcsfesztivál
on. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hatodik alkalommal is Gyimesekben

Idén közel kétezer embert vonzott Hidegségre az immár hatodik alkalom-
mal megrendezett Csángó Túrós Puliszka Fesztivál.... »»»

Erdei kincseink napja

Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson.... »»»

Diadalmas

Pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. ... »»»

Gyilkostói sokadalomban

zsürizett az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadal-
mat
... »»»

Gulyásfőzőverseny

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzés

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni.... »»»

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. Az egy hétig tartó rendezvényen a szórványban élő magyarság számos kulturális és szórakoztató programon vehetett részt megyeszerte. Mivel a gasztronómia szerves része egy nép kultúrájának, a Magyar Napok sem járhattak úgy le, hogy ne kapjunk egy kis ízelítőt a magyar nép hagyományos ételeiből. Így aztán nem meglepő, hogy a rendezvénysorozat utolsó napjára gulyásfőző versenyt hirdettek a szervezők, amelyen 8 csapat képviseltette magát.gulyasfozes

A sátrak felállítása után minden csapat háza táján lázas előkészületek folytak – szalonnát vagdaltak, hagymát, zöldséget aprítottak, krumplit hámoztak, húst daraboltak –, és a nyolc bográcsból hamarosan ínycsiklandó illatok árasztották el a dévai vár lábánál lévő teret. Az illatkavalkád, természetesen, sok éhes szájú, korgó gyomrú érdeklődőt odacsalogatott, akik szinte nehezményezték, hogy az ételeket még nem kóstolhatják meg, hanem ki kell várniuk a koradélutánt, amikorra elkészülnek. Addig viszont be kellett érniük néhány ételfotóval, amit az ajándékba kapott Erdélyi konyha magazinokban tekinthettek meg, csillapíthatták szomjukat valamelyik italos standnál, szabadulhattak pénzüktől a sok piaci árusnál, akik különféle portékáikat vitték vásárra, illetve, a szívósabbja, megelégedett a téren zajló középkori harcok bemutatójával és a színpadon látott néptáncokkal.

gyilkostoi sokadalom


Délután fél három körül, amikor a hőség lassan már elviselhetetlenné vált, az izgalom is a tetőfokára hágott: a négytagú zsűri – Dezméri István elnök, Aczél Imre, Lukács Lajos és Varga Károly, a Corvin Kiadó igazgatója személyében – elindult kóstolni. Mindenki elvégezte az utolsó simításokat a „portáján”, hogy az ítészek ne csak finom gulyást, hanem szép rendet is találjanak. Miután pedig elvonultak a hivatalos kóstolók, indulhatott az ételosztás. Minden bogrács előtt hosszú sorok kígyóztak vagy nagy sokaság tülekedett, és mindaddig tartott a tumultus, amíg egy cseppnyi étel is volt az üstökben. Függetlenül attól, hogy 15 vagy 60 literes volt egy-egy bogrács, a készítők büszkék lehettek, mert vitték a gulyást, mint a cukrot, egyesek pedig még repetáért is visszatértek.
Tavalyhoz képest idén másképp zajlott a díjazás: ezúttal nem volt első, második vagy harmadik díj, hanem mindenki

gyilkostoi sokadalom


nyert, mert minden csapat főztje különleges volt valamiért, ami kiemelte a többi közül, és a szervezők ezt nem hagyták figyelmen kívül. Ennek fényében a vajdahunyadi Jó falat csapat nyerte el a legreformerebb gulyásért járó címet, a dévai Dél-Erdélyért Kulturális Egyesület csapata pedig a leggyomorkímélőbb gulyást főzte meg a sokaságnak. A magyarországi Békéscsaba és Szarvas képviseletében igazán kitettek magukért a Huncut tűzoltók, mert megalkották a legharmonikusabb ízvilágú gulyást, amiért a zsűri nagydíját, a Nagy Fakanalat is megkapták. Egy másik vajdahunyadi csapat, a Hunyad gyöngye azzal vált ki a többiek közül, hogy övé lett a legfűszeresebb gulyás, illetve a dévaiak egy másik csapata, a Bukovinai ízek, azzal vívta ki magának az elismerést, hogy a gyökerekhez ragaszkodva, a leghagyományosabb gulyást főzte meg a nagyérdeműnek. Az Új nemzedék csapatát Hunyad és Kovászna megyei fiatalok alkották, és bebizonyították, hogy modern alapanyagokból is lehet hagyományos gulyást főzni. Nemhiába érdemelték ki a legfittebb gulyásért járó címet. A rendezvényen az Erdélyi konyha magazin munkatársai is jelen voltak, és két bogrács körül sürögtek-forogtak.

gyilkostoi sokadalom


A Kotyvasztók csordás gulyása elnyerte a leggazdagabb ízvilágú gulyásért járó oklevelet, míg a Fuszulykaboszik babgulyása lett a verseny legnépszerűbb gulyása.
A Kotyvasztók által főzött Csordásgulyás receptjét e havi lapszámunkban olvashtaják.

Lejegyezte: Sütő Edit – Marosvásárhelygyilkostoi sokadalom


TUSNÁDFÜRDŐI

gasztronómiai napok

A gasztronómia volt az érdeklődés fókuszában március utolsó hétvégéjén a harmadik alkalommal megszervezett Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. ... »»»

Böllérverseny Szatmárhegyen

Összecsaptak a hentesek

A Szatmárnémeti melletti Szatmárhegy egykori termelőszövetkezetének udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a 23 megmérkőző csapat számára. ... »»»