Mi is ott voltunk

II. KÁRPÁT-MEDENCEI ...

... Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson a Kárpát-me-
dencei Disznótoros Főzőversenyt. ... »»»

a legendás...

és felejthetetlen Parajdi Töltöttkáposzta-Fesztivál

Idén tizenhetedszerre szervezték meg - október első hétvégéjén - a nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált . ... »»»

Falu a városban

avagy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én ... ott voltunk Szé-
kelyudvarhelyen, a már harmadik al-
kalommal megszervezett Udvarhelyszé-
ki Gyümölcsfesztivál
on. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hatodik alkalommal is Gyimesekben

Idén közel kétezer embert vonzott Hidegségre az immár hatodik alkalom-
mal megrendezett Csángó Túrós Puliszka Fesztivál.... »»»

Erdei kincseink napja

Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson.... »»»

Diadalmas

Pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. ... »»»

Gyilkostói sokadalomban

zsürizett az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadal-
mat
... »»»

Gulyásfőzőverseny

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzés

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni.... »»»

gyula


gyula


II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA



Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzésl

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni. Már hogy is lehetne száraz adatokra koncentrálni, amikor a környezetet áthatja az igazi házi, abszolút természetes hozzávalókból készült finomságok illata? A standokon messze földön híres füstöltek kaptak helyet, a gyulai finomságok mellett békéscsabai, karcagi ínyencségek is csalogatták az érdeklődőket, de a Stauder felvágottakkal egy máramarosi cég Erdélyt is képviselte. Ugyancsak megkóstolhattuk a vecsési savanyúságokat, de szegedi pirospaprikát is vásárolhatott, aki minőségre vágyott. Az egyik legnagyobb érdeklődésnek örvendő stand a Zsanna-manna gyümölcs-cukrászat volt, ahol csakis természetes alapanyagokból készült, cukor- és tartósítószer-mentes finomságokat kóstolgathattunk.

Az eseményen Jánossy Alíz, Péter Judit, György Ottilia, Gergely Edit, a kiadó részéről Varga Károly és jómagam vettünk részt. Az Erdélyi Konyha standján Ottilia sonkás kóstolója, a sonkatatár volt az étvágyhozó, ami nyers, darált házi sonkából készült, reszelt hagymával, mustárral, ketchuppal és petrezselyemzölddel ízesítve, falatnyi pirítósra kenve, egy-egy szelet retekkel díszítve.

gyula


A nap során látogatóink is voltak, többek között „mindenki Laci bácsija”, Benke Laci bácsi, olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács és mestercukrász, aki a rá jellemző jókedvvel most is mosolyra ingerelte környezetét. Hozzá hasonlóan Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is elismerően nyilatkozott a számukra ismeretlen ízvilágú ángád zsáborlevesről, melynek jellegzetes ízét a lassan feledésbe merülő hurut adja, mely 3-4 hétig érlelt tejből és sok petrezselyemzöldből készül.

gyula


A leves alapja marhahúsleves, melybe az időigényes barátfü- le kerül betétnek, amely nem más, mint borsónyi, erősen fűszerezett hússal töltött tészta, a tortellinihez hasonló. A levest legvégül hurutos tejföllel szükséges berántani. Az elkészült levest pillanatok alatt elfogyasztották a kíváncsi látogatók.

gyula


Mindannyian érdeklődve figyeltük a reakciókat, amelyek igen kedvezőknek bizonyultak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy voltak olyanok, akik visszajöttek elkérni a pontos receptet, illetve megérdeklődték, mi is az a bizonyos titokzatos hurut.

gyula


gyula


Közben elkészült a tárkonyos füstöltcsülök-tokány is puliszka-körítéssel. Ez az étel is igen kedvező fogadtatásra talált. Több gyulai érdeklődővel is szóba elegyedve megtudtam, hogy a tárkony nem annyira ismert fűszer arrafelé, egy úriember még azt is bevallotta, hogy csak hallomásból ismeri, holott igencsak szeret főzni. Az ételek sikere természetesen felvillanyozta az Erdélyi Konyha csapatát, nem kevésbé az a tény, hogy a helyben osztogatott kiadványokra többen még autogramot is kértek.

A fotóriportot készítette: Fagyal Hajnalka – Nagyvárad

gyula


TUSNÁDFÜRDŐI

gasztronómiai napok

A gasztronómia volt az érdeklődés fókuszában március utolsó hétvégéjén a harmadik alkalommal megszervezett Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. ... »»»

Böllérverseny Szatmárhegyen

Összecsaptak a hentesek

A Szatmárnémeti melletti Szatmárhegy egykori termelőszövetkezetének udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a 23 megmérkőző csapat számára. ... »»»