Mi is ott voltunk

Gyógynövényes lekvárok versenye

VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Székelyudvarhelyen a Kárpát-meden-ce legízesebb fesztiválját.... »»»

Hagyományok felelevenítése

I. Kolbásztöltő Verseny
és Fesztivál

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezte meg Marosvá-sárhelyen a Petry Látványműhely és Múzeum a Kolbásztöltő Versenyt és Fesztivált. ... »»»


kolbasztolto

A Maros megyei napilap, a Népújság csapata lett
a nagydíj nyertese


kolbasztolto

Az Erdélyi Konyha különdíját elnyerő Mastercarn csapata

kolbasz

A második helyezett László Ferenc csapat

Ott voltunk, kóstoltunk!

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezte meg Marosvásárhelyen a Petry Lárványműhely és Múzeum a Kolbásztöltő Versenyt és Fesztivált. A hat jelentkező csapat közül végül négy nevezett be ténylegesen. A kis hely és a hideg ellenére is azonban fergeteges volt a hangulat: a látogatók hagymás zsíros kenyeret és frissen sült töpörtyűt ehettek hagymával, pityókás házi kenyérrel, forró teával vagy forralt borral melegedhettek kívül-belül, vagy ha úgy tetszett, akár tánclépésre is kerekedhettek az Üver zenekar által játszott népzene akkordjaira. Ha pedig mindezeket már „megunta", gyönyörködhetett a kolbászkészítő csapatok munkájában, standjaiban is, illetve beszédbe elegyedhetett velük, kikérdezvén receptjükről, technikájukról vagy bármiről, ami érdekelte ezzel kapcsolatban.

kolbasz

Mind a négy csapat szorgalmasan, buzgón dolgozott, minden egyes csapattag kivette a részét a munkából, ki-ki abban, amiben a legjobb volt: darálásban, füszerezésben, kolbász- vagy pálinkatöltésben, a stand dizájnolásában, esetleg a bámészkodókkal való beszélgetésben. A háromtagú zsűri, melynek tagjai Petry Zalán Endre cégvezető, Suba Ferenc fűszermester és az Erdélyi Konyha lapcsalád nevében jómagam voltunk, mindent figyelembe vett és pontozott. Így aztán számított az összkép, amit a stand és a csapat látványra nyújtott, a csapatmunka, a tálalás és természetesen a kolbászok ízharmóniája. A négy csapatnak ötféle recept szerint készült kolbászát kóstolhattuk, és azt mondhatjuk, hogy a maga nemében mindegyik kiváló volt.

kolbasz

A háromtagú zsűri

Az Erdélyi Konyha különdíját elnyerő Mastercarn csapata egy ízig-vérig hagyományos kolbászt készített, amelyet a só-bors-paprika-fokhagyma íznégyesével fűszerezett. A harmadik helyezést elnyert Coolbass, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház csapata, a Coolbass-kolbásszal lett dobogós, amelyben a disznóhúst marhahússal keverték, illetve amelyet a hagyományos fűszereken kívül borókabogyóval is ízesített. A második helyre kerülő csapat egy volt marosvásárhelyi mészáros és hentes nevét viselte, a László Ferenczét, tagjai pedig László Ferencz fia, unokája és dédunokája voltak. A csapat egy olyan régi családi receptet adaptált kolbászra, ami eredetileg szalámi, és igazi mivolta csak 3 hónapos

érlelés után mutatkozik meg, ám a krumplis szalámi friss kolbászként is nagyon finom volt, így méltán lett második. A zsűri azonban kiváltságos helyzeténél fogva az érlelt szalámit is megkóstolhatta.
A verseny nagydíját a Maros megyei napilap, a Népújság csapata vihette el. Saját bevallásuk szerint a kolbász egy Felső-Marosmenti hagyományos recept szerint készült, ám végül egy kis csavart is vittek a dologba, és a hagyományos mellett egy igazán újszerű ízpárosítással is előrukkoltak: az aszalt szilvás kolbásszal. A zsűri - mint írtam - mindent figyelembe vett és pontozott, mindent jól és többször megkóstolt, de akárhogy is kóstolta, a hagyományos Felső-Marosmenti kolbász volt a legkiegyensúlyozottabb fűszerezésű, az alkotott kerek egészet.
Mint Bálint Erika, a rendezvény főszervezője összegzésül elmondta: „A lelkes csapatok igazán kitettek magukért akár a díszletre, akár a felszerelésükre gondolunk, és odaadóan készültek, jól összeválogatták az alapanyagot. A hangulat is nagyon jó volt, amolyan igazi disznótoros. Lényegében a hagyományok felelevenítése volt a szándékunk, hiszen Vásárhelyen nagy hagyománya volt a disznóvágásnak, a disznótornak, valamint a kolbásztöltésnek. Elégedetten és a jövőre készülve zártuk a fesztivált, mert megtapasztaltuk, hogy igény van az efféle találkozásokra."

Lejegyezte: Sütő Edith Magdolna – Marosszentgyörgy


kolbasz

Kóstol a zsűri

kolbasz

kolbasz

kolbasztolto