Mi is ott voltunk

IV. Híres Szárhegyi ...

... Káposztavásár és Fesztivál

A káposzta a termések királya Gyergyószárhegyen – legalábbis ez derült ki a rendezvényen. ... »»»

Gyümölcsfesztivál

II. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Második alkalommal szervezték meg Székelyudvarhelyen a Falu a városban nevet viselő II. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált. ... »»»

Fesztivál

XVI. Nemzetközi Töltöttkáposzta-Fesztivál

A híres-neves Parajd-i Nemzetközi Töltöttkáposzta-Fesztivál tizenhatodik kiadásán Nagymamám böjtös káposz-
tája
–val debütáltunk. ... »»»

Főzőverseny

Szent Miklós napi főzőverseny

Azon a főzőversenyen, amelyen az Erdélyi Konyha is bemutatkozott, a fő szerep annak a 14 csapatnak jutott, amelyek ... »»»

IV. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál

Káposztaünnep őszi esőben

kaposztafesztival


A káposzta a termések királya Gyergyószárhegyen – legalábbis ez derült ki a negyedik alkalommal megszervezett Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál rendezvényen. A káposztát ugyanis levágták a tövéről, megáldották, imádkoztak fölötte, muzsikáltak neki, táncoltak mellette, adományozták, eladták, motoroztak vele, játékszernek használták, meggyalulták, és természetesen rengeteg finom fogást készítettek belőle. Az október 9-én megrendezett IV. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztiválon az Erdélyi Konyha csapata versenyen kívül négygombás-árpakásás töltelékkel készült böjtös káposztát, valamint kukoricadarás-húsos tölteléket főzött. A vártnál kevesebb érdeklődő, a cudar hideg és a szemtelenül szemerkélő eső ellenére, aki akarta, megtalálta a fesztiválon a jókedvfokozó ételt, italt, beszélgetést vagy programot.

Lélekmelegítő a káposztaföldön

„Kerek a káposzta, csipkés a levele…” – 11 óra körül már nóta és muzsikaszó verte fel az egyébként csendes gyergyószárhegyi Cárina nevű káposztaföldet. A délelőtti órához szokatlanul fergeteges hangulatot a harmonika és a hegedű ritmusa szította, táncra is perdültek tőle néhányan a helyiek, sőt néhányan a közel száz magyarországi vendég közül is, akik a IV. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztiválra érkeztek. A körbekínálgatott pogácsák, sütemények és a lélekmelegítő köményes pálinka jótékony hatására a résztvevők számára különleges élménynek bizonyult a félórányi szekerezés a káposztaföldről a fesztivál helyszínére, a vásártérre. Addigra már a főzőversenybe beszálló magyarországi, parajdi, gyergyószentmiklósi és a helybéli csapatok felhúzták és kidíszítették sátraikat, igényesen megterítettek, s javában szították a tüzet üstjeik alatt, amikben már kezdett rotyogni a toros káposzta, a lucskos, a székelygulyás és a töltöttkáposzta-variációk.

kaposztafesztival

Káposztás hagyományok

A teret pásztákban belengő illatok közepette kürtőskalácsot is sütöttek, a szervezők káposztavásárt, népies hagyományokra emlékeztető gyerekjátékokat, töklámpafaragó-versenyt szerveztek, a szomszédos jégpályán pedig káposztás motoros-show zajlott. Akinek nem volt kedve a hidegben ácsorogni, részt vehetett a művelődési házban Macalik Ernő gyógynövényszakértő előadásán. Miközben a helyiek ismertették a közönséggel a „káposztasarvalás”, azaz gyalulás módját, és a hajdúhadházi vendégek bemutatták, hogy miként szokták nálukfelé elkészíteni a csombor és kapor nélküli savanyú káposztát, már egyre határozottabban szemerkélt a hideg őszi eső. Ennek ellenére a bámészkodók kitartóan figyelték és fényképezték, amint egy menyecske egy óriási cseberbe állva „tapicskál” az apróra gyalult káposztán.

A hojvási töltött káposzta lett a nyerő

kaposztafesztival


A főzőversenyen részt vevő nyolc csapat remekműve késő délutánra el is készült, a zsűrinek pedig még sötétedés előtt sikerült végigkóstolnia és minősítenie a szenzációs illatokat árasztó káposztás fogásokat. Az első díjat a hojvási csapat szőlőlevélen tálalt, gazdagon töltött káposztája érdemelte ki, a hajdúhadháziak paprikás toros káposztája vitte el az ezüstérmet, a tavalyi győztesek, a parajdi csapat töltött káposztájának pedig a harmadik díj jutott. Díjkiosztás után az átfázott közönség a hajnalig tartó káposztabálon tánccal melegedhetett. A szárhegyiek rendkívül büszkék a korán érő, lapos káposztájukra, aminek annyira vékonyak a levelei, hogy átlátszik rajtuk a töltelék. A növény kiváló minősége több mint 300 éves termesztési múlt eredménye. A káposztafesztivállal a szervezők egyik célja a helyi gazdák motiválása, másrészt pedig remélik, hogy az idényzáró rendezvénnyel egyre több turistát csábítanak a településre és környékére.

töltött káposzta gazdagon hojvási módra

A díjnyertes töltött káposzta receptjét a gyergyószentmiklósi Făgărăsan Tibor osztotta meg olvasóinkkal.

Hozzávalók (8 literes üstnyi adaghoz):

2-3 fej káposzta, 1,4 kg őrölt hús (fele-fele mar-hahús és disznóhús), 25 dkg rizs, 2 fej fehérhagyma, 1,5 kg füstölt csülök (boltban megvásárolható, kemencében sült), összesen 50 dkg fűszer: só, bors, csemegepaprika, csombor, kapor.

Elkészítése:

A friss káposztát előzőleg megabáljuk: a torzsáját kivágva addig főzzük sós-kapros-csomboros vízben, míg a levele leválik, majd a leveleket leormozzuk. A töltelékhez a kétféle húst alaposan összedolgozzuk az apróra vágott, megdinsztelt és kihűtött hagymával, a rizzsel, ízlés szerint sóval, borssal, piros csemegepaprikával, csomborral és kevés kaporral fűszerezzük. Egy levélbe egy evőkanálnyi tölteléket teszünk, kétfelől behajtjuk, majd összecsavarjuk. Az üst alját bekenjük olajjal vagy zsírral, legalulra a vágott káposzta kerül, rá egy rend töltelék, erre egy sor vékonyra szeletelt csülök, amit a szín és az íz kedvéért megszórunk kevés pirospaprikával és kaporral, majd addig folytatjuk a rétegezést, míg a hozzávalók elfogynak. Az üst közepében egy kis rést hagyunk, és bele 2-2 szál összekötött friss csombort és kaprot szúrunk. A rétegek tetejére vágott káposzta kerül, erre ízfokozónak 6-8 darab füstöltszalonnacsíkot és közéjük paradicsomkarikát teszünk. Annyi vizet öntünk alá, hogy az utolsó töltelékrend alját érje, ne lepje el, mert kifut. Ezután a gazdagon töltött káposztát lassú tűzön készre főzzük.