Mi is ott voltunk

IV. Híres Szárhegyi ...

... Káposztavásár és Fesztivál

A káposzta a termések királya Gyergyószárhegyen – legalábbis ez derült ki a rendezvényen. ... »»»

Gyümölcsfesztivál

II. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Második alkalommal szervezték meg Székelyudvarhelyen a Falu a városban nevet viselő II. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált. ... »»»

Fesztivál

XVI. Nemzetközi Töltöttkáposzta-Fesztivál

A híres-neves Parajd-i Nemzetközi Töltöttkáposzta-Fesztivál tizenhatodik kiadásán Nagymamám böjtös káposz-
tája
–val debütáltunk. ... »»»

Főzőverseny

Szent Miklós napi főzőverseny

Azon a főzőversenyen, amelyen az Erdélyi Konyha is bemutatkozott, a fő szerep annak a 14 csapatnak jutott, amelyek ... »»»

XVI. Nemzetközi Töltöttkáposzta-FesztiválDebütáltunk a parajdi Töltöttkáposzta-fesztiválon

Igazi fesztiválos hangulatban, a gasztronómia jegyében búcsúztatta Szent Mihály havát az Erdélyi Konyha szerkesztősége. Amíg Sütő Edith kolléganőnk és Varga Károly, a Corvin Kiadó tulajdonosa a szeptember 24-26. között megrendezett Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon lekvárt, szörpöt és mindenféle házi finomságot kóstolgatott és értékelt, addig a csapat másik fele Jánossy Alíz kolléganőnk vezetésével fakanalat, üstöt ragadott, és meg sem állt Parajdig. A híres-neves sóvidéki Nemzetközi Töltöttkáposzta-Fesztivál tizenhatodik kiadásán Nagymamám böjtös káposztájával debütáltunk. Díjat ugyan nem, de értékes tapasztalatot nyertünk.

Hústalan káposztával debütáltunk

toltott kaposzta


A rangos gasztronómiai megmérettetésre a jelentkezés egyben kihívás is volt a fiatal, de már egy-két nyilvános megmérettetésen sikeresen bemutatkozó Erdélyi Konyha csapatának. Miután összeállt a 4+2-es „fogat” – a fakanálforgatásban jeleskedő Gergely Edit, György Ottilia, Péter Judit, Jánossy Alíz és a cipekedésben, tűzgyújtásban, egyéb „nem női” teendőkben segítséget nyújtó Péter Dávid és Czepek Tamás, már csak a versenykáposztáról kellett dönteni. A „milyen egyedi specialitással jelentkezzünk?” kérdés okozott némi fejtörést, de a sóvidéki fesztivál krónikájában való kutakodás segített. Alapos nyomozást követően kétség sem maradt afelől, hogy a „csapatkapitány” (Jánossy Alíz) szárhegyi nagymamájának autentikus és patinás töltöttkáposzta-receptje lesz a nyerő. A Lukács Géza kertész vékony levelű, kerek és lapos, messzi földön híres szárhegyi káposztájának levelébe göngyölt, négyféle erdei gombából készített, csomborral, kaporral fűszerezett, zöldségekkel és árpa-gyönggyel dúsított és egyéb „titkos” fűszerekkel „megbolondított” töltelékes káposzta igazi debüt- ínyencségnek számított. Ugyanis a jubileumi kiadását tavaly ünneplő nemzetközi gasztrofeszten még soha, egyetlen csapat üstjében sem rotyogott vegetáriánus/böjtös, azaz „hústalan” finomság.

Hajtott a bizonyítási vágy

toltott kaposzta


A csapat már kora hajnalban útnak indult. Jókedvben nem volt hiány, s ehhez jócskán hozzájárultak a valószínűleg szintén töltöttkáposzta-rajongó égiek is, akik az utolsó szeptemberi hétvégét igazi vénasszonyok nyarához illő napsütéssel aranyozták be. A szerkesztőség a tizenhatos sátorban foglalt hont – amelyet még reggeliben Varga Károly és parajdi barátja tett otthonosabbá óriásplakátokkal, szórólapokkal és szép, színes kiadványokkal –, és azonnal munkába is állt. Hajtott a bizonyítási vágy, és az idő is sürgetett: száz darab böjtös töltelék elkészítése nem potomság, a főzéshez idő kell, és az is nagy „égés” egy gasztronómiai lap munkatársainak, ha a káposztalevél recseg-ropog a szakmai zsűri foga között.

Barátkozás a versenytársakkal
és a rajongókkal

Serényen és szakszerűen vigyázták a tűzhelyet a férfiak, a hölgyek keze pedig járt, mint a motolla. Rekordidő alatt tekeredett a lapiba a töltelék, készült a vágott, és szempillantás alatt megtelt a sátor előtti tűzhelyen felállított üst. Amíg isteni illatokat árasztva, békésen rotyogott a néhai szárhegyi nagymama, Jánossy Sándorné Ferencz Juliánna híres böjtös káposztája, jutott idő tereferére a szomszédos sátorban szorgoskodó magyarországi konkurenciával, örvendezni a budapesti Erdélyi Konyha rajongó Mónikának és a közelebbről érkezett Jucinak, aki maga készítette sósrudakkal kedveskedett a csapatnak.

Kínos magyarázkodás

kaposztafesztival


Természetesen volt idő belekukkantani a szomszédok üstjébe is. A kíváncsiság és a különleges receptek iránti vadászösztönis felébredt a csapatban, és egymás után fedezték fel a mézes-áfonyás, lazacos, vaddisznóhúsos, juhtúrós töltelékeskáposzta-költeményeket. A fesztivál színtere is benépesült, három óra magasságában már tűt nem lehetett volna leejteni a központi parkban. Az sem csoda, hogy az isteni illatok és még istenibb falatok reménye látogatók sokaságát vonzotta a sátorhoz. Elég kellemetlen és kínos volt elmagyarázni a töltött káposztára éhes vendégeknek: sajnos, amíg a zöld taláros szakmai bírák nem kóstolták meg a káposztát, addig „mindent a szemnek, semmit a szájnak!” a szabály.

Értékes tapasztalatokat gyűjtöttünk be

A gasztrobírák az eredeti programtól eltérően, alaposan megkésve, délután fél ötkor érkeztek az Erdélyi Konyhások mutatósan megterített asztalához. Sajnos az ítészek épp csak belekóstoltak az Edóka rozscipójában tálalt böjtösbe, és máris rohantak a másik sátorhoz. Rossz szájízt hagyott viszont az, amikor a műsorvezető a bemutatkozás kellős közepén belefojtotta a szót a csapatkapitányba. A hangulat azonban, hála az első kóstolóknak, az uh.ro hírportál hálás csapatának, hamar helyrebillent.
„Ez egyszerűen isteni!” – hangzott a szakácsok szívét melengető őszinte dicséret. Ezt az elismerést még tetőzte az is, hogy a száz tölteléknek röpke tíz perc alatt nyoma sem volt. Az esti órákban sorra kerülő díjkiosztón nem állhattunk ugyan dobogóra, de ettől függetlenül bizonyosak vagyunk abban, hogy aki Parajdon megkóstolta a töltött káposztánkat, az nem bánta meg. Mint ahogy mi sem azt, hogy megmérettettünk, s bár ezúttal érmet nem, de nagyszerű barátokat és a jövőre nézve értékes tapasztalatot annál többet szereztünk.

Lázár Emese – Székelyudvarhely

Nagyanyám böjtös káposztája

toltott kaposzta

Hozzávalók (kb. 70-100 db töltelékhez):

3-4 fej közepesnél kicsivel nagyobb vékony levelű szárhegyi káposzta jó nagy csokor csombor és kapor evőkanálnyi ecet; a töltelék masszájához: kb. 1-1,5 kg vegyes erdei gomba – rókagomba, vargánya, erdei csiperke, őzlábgomba, fenyőalja (ízletes rizike), gerebengomba (marhanyelv) – 3-4 szál sárgarépa 2-3 fej hagyma 1-2 db paprika 1 kis fej káposzta 40 dkg gyöngykása (árpakása) 10 dkg kukoricakása olaj bors pirospaprika csombor bazsalikom házi ételízesítő paradicsomlé, ha édes káposztából készül.

Elkészítése:

Ha édes káposztából készítjük, előbb a káposztát enyhe sós-ecetes-csomboros-kapros vízben megabáljuk, és rendre leszedjük a leveleit. A levelek ereit éles késsel kivágjuk, és akkorára „szabjuk”, hogy hozzávetőleg egyforma töltelékeket készíthessünk. A gyöngykását megpucoljuk, megmossuk, és a kukoricakásával együtt enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Az apró kockákra vágott hagymát és paprikát olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a gondosan megtisztított, felszeletelt gombát. Miután a gomba kihűlt,

ledaráljuk a sárgarépával és a nyers káposztával együtt, majd az egészet a kásához adjuk. Összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá kevés ételízesítőt, csombort és bazsalikomot, majd kanállal szedve a káposztalevelekbe, szép egyforma töltelékeket készítünk. A káposztalevél-maradékokat összesodorjuk, és éles késsel szép vékonyra vágjuk, kissé megsózzuk, borsozzuk, olajozzuk, ugyanis ebből lesz a töltelék „kísérője”, a vágott. Egy nagyobb edény alját kirakunk nagy káposztalevelekkel, erre csombort és kaprot teszünk, majd ismét befödjük káposztalevéllel, erre az alapra rakjuk rá a töltelékeket az edény fala mellett sorakoztatva, a közepébe pedig a fűszeres vágottat tesszük. További káposztalevelekkel befödjük, majd feltöltjük annyi enyhén sós vízzel, amennyi épp hogy ellepi, és csendes, egyenletes tűznél puhára főzzük. Ha édes káposztából készül, a végén töltsünk rá ízlés szerinti mennyiségű paradicsomlevet, és azzal is forraljuk össze. Tálaláskor tejfölt és házikenyeret adunk melléje.