Mi is ott voltunk

„Idén is befőzzük értékeinket”

VII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

... a három napon át zajló rendezvény valóban rengeteg ízélménnyel várta az érdeklődőket.... »»»


Ahol a hagymát szeretik

Szilágyperecseni Hagymafesztivál

... 2007 óta szeptember elején minden évben ünneplőbe öltözik Szilágyperecsen.... »»»


gyumolcs


gyumolcs


gyumolcs

„Idén is befőzzük értékeinket”

A hetedik alkalommal megszervezett nagyszabású Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált idén is méltán nevezhetjük a Kárpát-medence legízesebb fesztiváljának, hiszen a három napon át zajló rendezvény valóban rengeteg ízélménnyel várta az érdeklődőket. A szervező Civitas Alapítvány kitűzött célja, hogy ezen a bizonyos „legízesebb hétvégén” ne egy rutinfesztivál legyen évről évre, hanem „igyekszünk további újításokkal gazdagítani eddigi gyümölcsfesztiváljaink tartalmán, hogy még csalogatóbbá, ugyanakkor még letisztultabbá tegyük ezt a rendezvényt.” Úgy gondoljuk, ez sikerül is, hiszen már hatodik alkalommal szerepel az Erdélyi Konyha is a kiemelt meghívottak között, tehát volt alkalmunk látni, ahogyan ez a rendezvény folyamatosan nőtt, bővült, gazdagodott, a kitűzött céljait szem előtt tartotta, illetve az általa képviselt értékeket folyamatosan éltette, kamatoztatta, népszerűsítette.

gyumolcs

Az idei rendezvényen 19 udvarhelyszéki közösség állította ki termékeit, portékáit; tizenkilenc gyönyörűen, ízlésesen, az egyes települések hagyományainak megfelelően kiállított standon a lekvárokízek, dzsemek, szörpök, natúr gyümölcslevek, befőttek, gyógynövények és egyéb finomságok sokaságát lehetett megcsodálni, megkóstolni és természetesen megvásárolni. A pénteki megnyitót követően az érdeklődők máris részt vehettek a szociális vállalkozások hálózatát támogató rendszer (RESORT) által szervezett Élet a hagyományból című szakmai kiállításon és vásáron, majd a három nap mindegyikén színvonalas szimpóziumokkal (előadások, ismertetők) várták a kíváncsi udvarhelyszékieket, ahol gyümölcstermesztési tanácsokkal, gyógynövények termesztésével és gyűjtésével, a vadon termő gyümölcsök gyógyhatásairól, az őshonos magvaink megmentéséről kapcsolatos információkkal gazdagodhattak az érdeklődők, illetve betekintést nyerhettek különféle Civitas-projektekbe is.

A rendezvény „szigorú szakmai" vonalát különféle versenyek „oldották", tették érdekessé, illetve a Udvarhelyszék Nagy Közös Szilvalekvárjának főzése is maga köré vonzott jó néhány kíváncsi bámészkodót - amikor a 19 kiállító közösség és az Erdélyi Konyha képviselői egyetlen hatalmas üstben főzték meg az idei év legfinomabb katyóját, azaz szilvalekvárját Udvarhelyszék legnépszerűbb szilvájából, a „hargasmagú szilvából". A rendezvény teljes ideje alatt kulturális programokon szórakozhattak a jelenlévők, a jókedvet pedig udvarhelyszéki tánccsoportok, énekesek, színjátszó csoportok, mesemondók biztosították. A gyerekeknek folyamatos játszóház működött, illetve számukra szörpfelismerő versennyel készültek a szervezők. Szombat estére pedig szüreti bálra invitálták a csőszök a környék lakóit.

A másik két fontos verseny, amelyen az Erdélyi Konyha képviselői azt a megtisztelő feladatot kapták, hogy megkóstolhassák a sok finomságot, majd döntsék el, kié a legfinomabb, nem más volt, mint A kiállító közösségek legfinomabb gyümölcslevese, illetve az Udvarhelyszék legízletesebb palacsintája kerestetik nevű versenyek. A palacsintaversenyre nagyon ötletes, fantáziadús pályaművek érkeztek, egyik finomabb volt, mint a másik. Az idei év különdíjasa a firtosmartonosi Sipos Márta Túrós-almás rakottja lett, a harmadik helyezést Berze Katalin nyerte el Székelyszentkirályról Karamelles, vörös áfonyás palacsintaköltemény pohárban nevű desszertjével, a második helyre Kovács Margit került Farkaslakáról Négylekváros palacsintatortájával, a palacsintaverseny első helyezettje pedig a firtosmartonosi Szász Enikő Erdélyi tehéntúrós rakottja lett.

A gyümölcslevesversenyen tizenkilenc közösség tizenkilenc levesét kóstoltuk meg; volt közöttük jéghideg, langyos és

forró, olyan, amit hússal és hús nélkül készítettek, volt füstölt húsos és friss húsos, volt édes és volt kevésbé édesített, friss vagy aszalt gyümölcsből készült leves, de mindegyikről elmondható, hogy a maga nemében nagyon-nagyon finom volt. Nagyon nehéz volt kiválasztani a dobogós alkotásokat, ám végül sikerült mégis döntésre jutni. Ahol az íz és a látvány, a hagyomány és az újszerűség, no meg a fantázia összetalálkozott, ott nagyon sikeres pályaművek születtek. így nyert különdíjat Ülke a Nagyi gyümölcslevese gazdagon nevű levesével; a csekefalviak Levendulás falusi barackkrémlevese került a dobogó harmadik fokára, második helyezést nyert Székelymuzsna Meggyes rebarbaralevese, illetve képzeletbeli dobpergés közepette adhattuk át az első díjat a firtosvár-aljaiaknak, akik a Zsályás somleves habcsókkal nevű levessel váltak nyertessé.

Aki véletlenül nem tudott részt venni az idei rendezvényen, ne keseredjen el: a fesztivál lejárta után a homoródmenti Lókodon találhatja meg az összes kiállított terméket, amit az éppen megnyílt lekvármúzeum, a Lekvárium fog tárolni a lókodi Tájházban.

Lejegyezte: Sütő Edith Magdolna – Marosszentgyörgy


gyumolcs


Zsályás somleves habcsókkal

ahogy Sipos Mónika Rebeka megálmodta
gyumolcs

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg jó érett som nyírfacukor vagy cukor 1 tojássárgája 3 nagy evőkanál zsíros tejföl 8-10 zsályalevél néhány szem nem túl érett som néhány szem fagyos áfonya dió- vagy mandulaszilánk 1/2 evőkanál vaj

a habcsókhoz:: 1 tojásfehérje 2 tasak vaníliás cukor 4 csapott evőkanál porcukor vagdalt somdarabkák néhány szem áfonya őrölt vagy reszelt dió vagy mandula.

Elkészítése:

Az érett somot jól megmossuk, majd átpasszírozzuk. Ha nem teljesen érett, akkor a somszemeket először leforrázzuk, hagyjuk állni néhány percig a vízben, és utána passzírozzuk át. A sompépet kevés vízzel felöntve 5-10 percig főzzük, nyírfacukorral (vagy más cukorral) ízlés szerint édesítjük, és jól kiforraljuk. A levesből kiveszünk egy tálkányit, beletesszük a fölaprított zsályát, kis lángon hagyjuk egyet lobbanni, majd átszűrve visszaöntjük a többi leveshez. Ezután félrevesszük a lángról, és hozzáöntjük a tejföllel simára kevert tojássárgáját. A levest hagyjuk kihűlni, majd jól behűtjük. Néhány szem nem túl érett somot szívószál segítségével kimagozunk, beleteszünk egy-egy szem fagyos áfonyát vagy vékonyra szeletelt diódarabot, majd a felforrósított vajon éppen csak rázogatva 1 -2 perc alatt megfuttatjuk. A habcsókhoz gőz fölött fölverjük a tojásfehérjét, majd a porcukrot és a vaníliás cukrot kicsinként hozzáadagolva keményre verjük. Végül óvatosan beleforgatunk néhány szem áfonyát és fölaprított somot, illetve 1-2 teáskanál őrölt vagy reszelt diót, esetleg mandulát. Sütőpapíros tepsire kis halmokat teszünk a masszából, és 180 fokra előmelegített sütőben 4-5 percig sütjük. így külsejük ropogós, belsejük pedig puha marad. Ha valaki szeretné, száríthatja még. A behűtött levest töltött somszemekkel és habcsókokkal tálaljuk.