Mi is ott voltunk

Gyümölcsök ünnepe

IX. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Három napig gyümölcsillat és népzene hangja száll a levegőben Udvarhelyen, a minifocipálya benépesül szaladgáló gyerekekkel, andalgó párokkal, baráti társaságokkal, finom ízekre vágyó emberekkel.... »»»



Gyula, Európa kolbászfővárosa

VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra

Erről a fesztiválról nem lehet egyszerűen csak tudósítani, mert ott, Gyulán, abban a csodálatos városban a vár lábánál, a sok kedves ember között egyszerűen nem lehet csak úgy figyelni... ott mindent át kell élni. ... »»»



kolbasz

Mi szem-szájnak ingere


kolbasz

A mi kis csapatunk: Kálmán Adél, Varga Károly, Fagyal Hajnalka, Kálmán István


kolbasz

Benke Laci bácsi


GYULA, EURÓPA KOLBÁSZFŐVÁROSA

Próbálok, de nem tudok nem „benne lenni” a beszámolóban. Erről a fesztiválról nem lehet egyszerűen csak tudósítani, mert ott, Gyulán, abban a csodálatos városban a vár lábánál, a sok kedves ember között egyszerűen nem lehet csak úgy figyelni... ott mindent át kell élni. Ha akartam volna, akkor sem tudtam volna elvonatkoztatni a történésektől. De nem is akartam, minden egyes percét élveztem. Tudom, hogy nagy szavaknak hangzanak, de higgyék el, hogy úgy igaz, ahogy megírom.

HETEDSZER MUSTRÁLTUNK SÓDART

Idén március 31-e és április 2-a között került megrendezésre a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének szervezésében a VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra, a rendezvény fővédnöke Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, főszervezője Bordás Tibor volt. Az időzítés természetesen nem véletlen, hiszen a húsvét közeledtével sokan érdeklődnek sonka és kolbászfélék után, amit a helyszínen gyártói áron kaptak meg azok, akik kilátogattak a várkertbe. Felhozatal és érdeklődő is volt szép számmal, egyedül a korai órákban volt levegős a tér, amikor leginkább a szervezők és a partnerek, a különféle árusok mozgolódtak, készülődtek a napra, kávézgattak a gyönyörű időben. No meg természetesen a korán kelő böllérek, akik disznóvágás-bemutatót tartottak, például csíkszentmiklósi módra. Mint megtudtuk, a „módra” többek között azt is jelenti, hogy a disznót a hátán kezdik felbontani.
Az érdeklődők is megérkeztek a kora délelőtti órákban. A húsáruk mellett a várkertben más kuriózumokat is kóstolhattunk, például különféle gyümölcsökkel, sőt csokoládéval ízesített mézet, amiből nekem a sárgadinnyés ízlett leginkább. Az aszalt gyümölcsök és azokból készült édességek már-már mesebeli látványt nyújtottak, azt sem tudtuk, melyiket kóstoljuk. Csodálatos kézügyességgel megírt mézeskalácsok, fánkok, rétesek, cukorból készült édességek, na és természetesen a közkedvelt erdélyi kürtőskalács iránt is nagy volt az érdeklődés. A nem édesszájúak a pirosra sült csülök és más disznóságok mellett különleges borokat és pálinkákat is kóstolhattak, ez utóbbiakat a Gyulai Pálinkamanufaktúra szervezésében. Nem mellesleg: tudták, hogy Gyulán pálinkafesztivál is van? Idén április végén kerül rá sor. Többek között számtalan kézműves sört is végigízlelhettünk, ami igen jól csúszik a szaftosabb húsok, ropogós kolbászok mellett. Érdekesség volt a cigánykonyha, ahol például kakastaréj pörköltet is kóstolhattunk. A fesztiválsátorban felépített színpadon kora délutántól váltották egymást a fellépők, éjjel pedig retro diszkón csöröghettek a szórakozni vágyók.
Szombaton tíz órától főztünk mi, az Erdélyi Konyha képviseletében; ezúttal egy kevésbé ismert fűszeres ételt: tárkonyos sertésragulevest. A legnagyobb örömöt egy kedves házaspár szerezte számunkra, akik megkeresve minket elmondták, hogy az Erdélyi Konyha miatt jöttekel, és nagyon örülnek, hogy találkoztak velünk. Köszönjük, megtiszteltetésnek érezzük!


Közben különféle helyszíneken más-más program várta az érdeklődőket. A Kolbászmúzeumban megismerkedhettünk a kolbásztörténelemmel, volt szendvicskészítő verseny, sonka- és kolbászszobrászat, Hungarikumtúra, majd kezdődtek a koncertek és előadások, melyek közül kétséget kizáróan a Republicra vártak legtöbben. A koncert után karaokediszkóban szórakozhattak, akik úgy gondolták magukról, hogy van hozzá elég hangjuk.
Vasárnap a Gyergyószentmiklósról érkezett csapat főzött csülkös-babos salátalevest. A szokásos programok mellett gyerekműsorok és eredményhirdetések következtek, délután a Pernahajder Campbell koncert, majd az Ismerős Arcok koncert zárta a műsort.
Kolbászból nagy volt a kínálat, a legizgalmasabb az extracsípős volt, tudják, az az igazi magyar kolbász, amitől lángra kap a lehelet is. Persze, aki nincs oda a paprikáéit, az akár erdélyi „paprikátlan” kolbászt is vásárolhatott, mert ilyen is volt ám. Kóstolhattunk marhakolbászt és szalámit, különféle mangalicahús-készítményeket, méteres kolbászt, aminek az az érdekessége, hogy direkt fesztiválokra készítik, afféle látványosságként.
Az esemény alatt a kolbászkóstoló zsűri dolga sem volt egyszerű, hiszen több mint százféle készítményt kellett végigkóstolni. Megtudtuk, hogy a jó kolbász titka a fűszerezésben és a füstölésben rejlik. Nem mindegy az sem, hogy miként daráljuk. A sonka elbírálásánál is sokat számít az íz mellett a szín és az állag is. Füstölésnél fontos a felhasznált fa fajtája, de legalább ennyire fontos a hőmérséklet is.
A gyulai hétvége már régen nem csak a helyieknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Magyarország minden részéből érkeznek a gasztroturisták, és egyre több az érdeklődő Romániából is. A háromnapos eseményen kimagasló szerepet vállalt ezúttal is Laci bácsi, azaz Benke László többszörös világbajnok mesterszakács és mestercukrász, akit személy szerint is nagyon szeretek. Jóízű történeteivel sokunk szívébe sikerült egy kis vidámságot, melegséget lopni úgy, hogy közben szíve csücskét, a magyar gasztronómiát hirdeti szeretettel. A megnyitón azt mondta, hogy Gyula a kolbászfőváros, majd hozzátette, hogy: „A gyulai kolbász kismértékben gyógyszer, nagymértékben viszont aranyat ér”, és ehhez semmi kétség sem fér!
Ezúton köszönjük a szervezőknek a sok-sok kedvességet és figyelmet, és máris várjuk, hogy jövőre újra találkozhassunk a gyulai vár lábánál!

Lejegyezte: Fagyal Hajnalka – Nagyvárad   

kolbasz

Az Erdélyi Konyha nevében köszönjük a szeretetteljes fogadtatást!

ERDÉLYI TÁRKONYOS SERTÉSRAGULEVES

Az Erdélyi Konyha képviselői által készített finomság

leves

Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg sertéslapocka
1 vöröshagyma
30 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
1 szeletke zeller
15 dkg fagyasztott zöldborsó
6 dkg rizs
1 evőkanál zsír
1 evőkanál házi ételízesítő
1,5 dl tejföl
ecetes vagy friss tárkony
3 dl korpacibere

őrölt bors

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát üvegesre dinsz-teljük a zsiradékon, hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldséget, majd néhány perc után a szintén kis kockákra vágott húst, és fehéredésig dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, felöntjük vízzel, és főni hagyjuk. Mikor a hús meg a zöldségek majdnem megfőttek, beletesszük a zöldborsót, a rizst meg az apróra vágott tárkonyt, és készre főzzük, ízlés szerint felforralt ciberével savanyítva. A tejfölt hőkiegyenlítjük kevés forró levessel, majd az ételhez öntjük, és lassú tűzön még 1 -2 percig forraljuk.
Megjegyzés: Cibere helyett az ecetes tárkony levével is savanyítható.