Mi is ott voltunk

Gyümölcsök ünnepe

IX. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Három napig gyümölcsillat és népzene hangja száll a levegőben Udvarhelyen, a minifocipálya benépesül szaladgáló gyerekekkel, andalgó párokkal, baráti társaságokkal, finom ízekre vágyó emberekkel.... »»»Gyula, Európa kolbászfővárosa

VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra

Erről a fesztiválról nem lehet egyszerűen csak tudósítani, mert ott, Gyulán, abban a csodálatos városban a vár lábánál, a sok kedves ember között egyszerűen nem lehet csak úgy figyelni... ott mindent át kell élni. ... »»»gyumolcsgyumolcsgyumolcs
IX. UDVARHELYSZÉKI GYÜMÖLCSFESZTIVÁL

Szeptember utolsó hétvégéje a gyümölcsök ünnepe Székelyudvarhelyen. Immár 9. alkalommal hozzák el a környező falvak közösségei a kertek és erdők kincseit a városba.

Három napig gyümölcsillat és népzene hangja száll a levegőben Udvarhelyen, a minifocipálya benépesül szaladgáló gyerekekkel, andalgó párokkal, baráti társaságokkal, finom ízekre vágyó emberekkel. A hirtelen lehűlés és a szemerkélő eső sem szegi kedvét a népes közönségnek (színpadon és nézőtéren egyaránt), pördül a virágos szoknya, imbolyog a gólyaláb, koccan a borospohár és a lekváros kiskanál. Zetelaka, Kénos, Fenyőkút, Székelymagyaros, Kecsét, Csekefalva, Farkaslaka, Oroszhegy, Firtosmartonos, Székelymuzsna, Firtosváralja, Fenyéd, Máréfalva és az anyaországi Rozsály közösségei ötletesen, ízlésesen berendezett standokon mutatják be és kínálják kóstolásra, megvásárlásra lakóhelyük és munkájuk gyümölcsét.
A háromnapos forgatagban mindenki találhat magának elfoglaltságot: a legkisebbek gyümölcsszobrászat-és gyümölcsbábvetélkedőn mérhetik össze leleményességüket, kipróbálhatják a különleges fajátékokat, a népi bútorfestést, levendulababát készíthetnek, a nagyobbak gyógynövény- és lekvárfelismerő versenyen vehetnek részt, vagy elkészíthetik és versenybe nevezhetik Udvarhely légfrissítőbb gyümölcslevét. A felnőttek örülhetnek a nagy találkozásoknak, és tapsolhatnak a valóban színvonalas néptáncelőadásoknak.
Számomra szívet melengető, ahogy a standokat állító közösségek mindegyike valamilyen gyümölccsel járul hozzá a nagy üstben fövő és fahéjtól illatozó gyümölcsízhez. Ez azt is jelzi - a finom lekváron túlmutatóan -, hogy ha minden kis közösség egy kicsivel is hozzájárul a nagy egészhez, mindenki több lesz általa. Az Erdélyi Konyha csapata a kezdetek óta szakmai zsűriként vesz részt a fesztiválon. Idén a közösségek legfinomabb gyümölcsszószát és -öntetét, illetve Udvarhelyszék légfrissítőbb gyümölcslevét kellett megtalálnunk.
Az első versenybe nyolc közösség nevezett be tíz recepttel. Lenyűgözőek voltak a látványos tálalási módok és a kreatív ételköltemények.

Jó volt látni, ízlelni, hogy a jellegzetesen helyi gyümölcsöket hogyan használják fel újszerűen vagy éppen hagyományos módon a környék lányai, asszonyai. Az eddigi évekhez hasonlóan a közösségek kapták a díjakat.
Máréfalva lett az első, ők két desszerttel, a rózsaszirmos-mézes, vörösáfonya-szósszal töltött kosárkákkal és áfonyatörettel töltött sült almával meg körtével neveztek be. A második díjat Farkaslaka vihette haza különleges, fenyőrügyből készült mártásáért. A harmadik díjat Firtosváraljának ítéltük oda, faeper-variációk fantázianevű, fekete és fehér faeperből készült szószaikért.
Külön értékeltük, hogy ezt a ma már ritkaságszámba menő gyümölcsöt húsokhoz és süteményekhez egyaránt felhasználták. Firtosmartonos közössége különdíjas lett, ők is két recepttel neveztek be. Mind a fehérboros almaszósz medvehagymás csirkeroláddal, mind pedig a vörösboros erdeigyümölcs-szósz vörös áfonyás csirkeroláddal igényesen összeállított, harmonikus ízvilágról tanúskodott. Udvarhelyszék légfrissítőbb gyümölcsleveit is megtaláltuk. A Nagy Réka által versenybe hozott „őszi hegy leve” és Geréb Ünige „törpeszörpje” egyaránt izgalmasra, játékosra és szemet gyönyörködtetőre sikeredett. Úgy látom, az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál egy igazán közösségépítő kezdeményezés, melynek eredménye, termése évről évre megmutatkozik. Ki tudja, talán egyszer a székely gyümölcs igazi márkanév lesz határainkon túl is. Lenne egy kívánságom jövőre: még több friss gyümölcsöt szeretnék látni a fesztiválon, almát, körtét, szilvát, szőlőt, diót, mogyorót, szedret, somot... mindent, amit ilyenkor ajándékul adnak a kertek, rétek, erdők, gyümölcsösök.

Lejegyezte: Dimén-Varga Tünde, Székelyudvarhely
Fotók: Sütő Edith Magdolna   gyumolcs


gyumolcs


gyumolcs


gyumolcs


gyumolcs


gyumolcs


gyumolcs