Mi is ott voltunk

Tündérvári lakoma

XVIII. töltöttkáposzta-fesztivál Parajdon

Ismét megszervezték a parajdiak a messzeföldön híres töltöttkáposzta-fesztivált. A rendezvényre - egyéves kihagyással - immár tizennyolcadik alkalommal került sor.... »»»

Ünnep a jövőért

V. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

A rendezvény célja változatlan: a rendezők továbbra is azon fáradoznak, hogy a falun és a városon élő embereket közel hozzák egymáshoz ... »»»

Bárány- és pálinkafesztivál

Székelyudvarhely szívében

Pünkösdi tavaszváró bárány- és pálinkafesztivált rendeztek május negyedikén Székelyudvarhelyen, a Székely Támadt várban. ... »»»

Gasztro élmény Gyulán

Valódi alapanyagokból készült finomságok

A IV. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra rendkívüli gasztronómiai élménynek számított.... »»»

Disznótoros Főzőverseny

Az Erdélyi Konyha készítette a legjobbb ételt

A Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt idén harmadik alkalommal rendezték meg a Szent Miklós Napok keretbében Gyergyószentmiklóson.... »»»

Tündérvári lakoma Parajdon

Ismét megszervezték a parajdiak a messze földön híres töltöttkáposzta-fesztivált. A rendezvényre — egyéves kihagyással - október első hétvégéjén immáron tizennyolcadik alkalommal került sor, és célja egyszerűen az, hogy az üstökben fövő töltött káposzta illata betöltse a rendezvény színhelyéül választott központi parkot. A szervezők igazán ötletes nevet adtak idén a versenynek: Tündérvári lakomának nevezték el.

toltottkaposzta

A legnagyobb töltött káposztához közel 20 kg húst használtak fel

A zord időjárás és a csípős reggeli hőmérséklet ellenére is a versenyzők igen szép számban gyűltek össze, és délelőtt 10 órakor már lelkesen vonultak végig Parajd központján, hogy utána nekifogjanak a legfinomabb töltelékes káposzták elkészítéséhez. A versenyen 24 csapat állított fel tűzhelyet, de ennél sokkal több töltött káposztával neveztek be. A csapatok nagy része kitett magáért mind tálalásban, mind pedig ízben, ezért a zsűrinek nem volt könnyű dolga a nyertesek kiválasztásában, annál inkább, hogy Erdély és Magyarország több településéről is érkeztek versenyzők, illetve profi szakácsok.

toltottkaposzta

A szigorú zsűri felesküszik a tisztességes versenyeztetésre

toltottkaposzta

Nem volt könnyű dolguk mindent végigkóstolni

toltottkaposzta

Kondérban, üstben készültek a finomságok

toltottkaposzta

Töltött káposzta német módra

A nagydíjat idén egy parajdi barátokból verbuválódott csapat, a Vidám Kis Baráti Társaság vihette haza a gondosan megterített asztal, a vendégszerető kiszolgálás és az ízletes töltött káposztának köszönhetően. A sátruknál kiállított gőzmozdony alakú üst is sok embert odavonzott. A második helyezést a Gyimesi Fatányéros Panzió nyerte el csülökkel töltött káposztájával. A harmadik díjat a magyarországi Haspárti Team csapata vihette haza, hiszen ínyenc töltött káposztájuk igazán finom volt. Persze, könnyű volt ezt kivitelezni egy igazi mesterszakácsnak! A legeredetibb töltött káposzta díját pedig a szovátai Kicsi Gomba étterem vihette haza, ugyanis ők egy ősi szakácskönyvből merítettek ötletet, és igazán különleges töltött káposztát főztek.

toltottkaposzta

Az elbírálásnál a tálalás is sokat nyomott a latban

Az odalátogató emberek bizonyára jóllakottan távozhattak, hiszen a rendezvényen mindenki megkóstolhatta a számára legvonzóbb töltött káposztát. A kihagyás ellenére a rendezvény idén is nagyon sikeresnek bizonyult, a szervezők pedig örülnek, hogy sikerült megrendezni, véghezvinni.

Lejegyezte: György Ottilia – Csíkszereda