Mi is ott voltunk

Tündérvári lakoma

XVIII. töltöttkáposzta-fesztivál Parajdon

Ismét megszervezték a parajdiak a messzeföldön híres töltöttkáposzta-fesztivált. A rendezvényre - egyéves kihagyással - immár tizennyolcadik alkalommal került sor.... »»»

Ünnep a jövőért

V. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

A rendezvény célja változatlan: a rendezők továbbra is azon fáradoznak, hogy a falun és a városon élő embereket közel hozzák egymáshoz ... »»»

Bárány- és pálinkafesztivál

Székelyudvarhely szívében

Pünkösdi tavaszváró bárány- és pálinkafesztivált rendeztek május negyedikén Székelyudvarhelyen, a Székely Támadt várban. ... »»»

Gasztro élmény Gyulán

Valódi alapanyagokból készült finomságok

A IV. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra rendkívüli gasztronómiai élménynek számított.... »»»

Disznótoros Főzőverseny

Az Erdélyi Konyha készítette a legjobbb ételt

A Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt idén harmadik alkalommal rendezték meg a Szent Miklós Napok keretbében Gyergyószentmiklóson.... »»»

gyula

Nekem elhihetík, ezen a hétvégén még a kerítés is kolbászból volt Gyulán.

gyula

Kicsi Zsiga erőt gyűjt a szombat délutáni produkcióhoz, bizonyára ettől lett olyan finom az a vadászragu.

Valódi alapanyagokból készült finomságokMit is mondhatnánk az elmúlt hetek élelmlszeihotrányal után, mikor csak úgy kapkodta az ember a fejét a válogatott huncutságok láttán, hallatán? Hogy a marhát lóval helyettesítik, szememben ez nem egy főbenjáró bún. Fuvaros és földműves nagyapám mondogatta, hogy bizony a lónál tisztább állat kevés van, még a vizet sem issza meg akármilyen vödörből. Nem ls értette azt a viszolygást, mely nagy általánosságban a lóhdssal szemben tapasztalható. De most már attól Is rettegnünk kell, hogy mivel fertőzik vajon a pulykát, a halat, a tejet, s még ki tudja, mi mindent nem nyomnak le naponta a torkunkon?

gyula

Hunyadvári „Józsi bácsi" a tőle megszokott ékesszólásával csak szépet és jókat mondott csapatunkról.

Ilyen előzmények közepette nem vitás, hogy a IV. Gyulai Kolbász- és Sódar mustra bizony rendkívüli gasztronómiai élménynek számított. Itt bárki meggyőződhetett arról, hogyan és miből készül a már több mint százéves múltra visszatekintő gyulai kolbász, nem csalás, nem ámítás, valódi príma alapanyagokból és fűszerekből. Volt a várkertben sok remek látni- és kóstolnivaló, csak az a fránya márciusi tél ne rontotta volna el a kedélyeket. Ahogy az egyik szervező mondta, bizony az idén az időjárás viszontagságai miatt négyszeres volt az erőfeszítés negyedannyi eredményért. De aki dacolva a decemberi viszonyokkal mégiscsak kilátogatott a helyszínre, az bizony nem bánta meg. Hiszen volt itt minden, a „Bácskai Böllérek" disznóvágás bemutatójától a médiások kolbászgyúrásán keresztül az erdélyi ízekig bizony sok-sok kellemes gasztronómiai élménnyel gazdagodhattak a résztvevők. Az

gyula

Az itt látható sonkák eredetiségéhez nem férhet semmi kétség. Az már csak ráadás, hogy izük is mennyei...

gyula

Azt is megtudtuk, hogy nemcsak zöldséget-gyümölcsöt lehet faragni, hanem bizony sonkát is. Hódos Krisztián szakácsmester remeket alkotott.

gyula

Jól megérdemelt dicsérő szavak a gyergyői csapatnak...

Erdélyi Konyha csapata a hagyományos ízeket ötvözte a helyszíni adottságokkal, így született meg a világraszőlő nagy fogás, melynek mi más lehetett volna a neve, mint: Székely gulyásleves gyulai módra. Nagy örömünkre volt is sikere a kompozíciónak, mely speciálisan az alkalomra született meg. De a gyergyóiak is kitettek magukért, Benedekek médiás csapata is nem mindennapit alkotott. Sorolhatnám, hogy mi minden történt még a gyulai várkertben nemzeti ünnepünk hosszú hétvégéjén, de inkább beszéljenek a helyszínen rögzített képek.

Köszönettel és elismeréssel tartozunk a gyulaiaknak lelkes odaadásukért, hogy ismét vendégei lehettünk ennek a remek rendezvénynek.

Lejegyezte: Varga Károly – Déva

gyula

Nemzeti ünnephez méltó, ínycsiklandozó tálalás.


gyula

... akiknemcsak főztek, hanem gyúrtak is.

A Szabadtűzi Lovagrend vadászraguja

gyula

Hozzávalók :

5 kg szarvashús 5 kg vaddisznóhús 50 dkg vaddisznókolbász 1 kg füstölt vaddisznóoldalas 4 kg fehér hagyma 2 kg zöld paprika 2 kg piros paprika 3 petrezselyemgyökér 4 szál sárgarépa 1 közepes méretű zellergumó 25 dkg szárazbab 25 dkg disznózsír 1 kg zöldborsó bors borókabogyó fokhagyma darált fűszerkömény pirospaprika-őrlemény olaj mustár.

Elkészítése:

A szarvas- és vaddisznóhúst felkockázzuk, olajjal, mustárral bepácoljuk, és naponta többször Is átforgatva 3 napig állni

hagyjuk. Egy edényben kevés zsíron pirosra sütjük a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a felkockázott petrezselymet, sárgarépát, zellert, majd üvegesre dlnszteljük.
Egy bográcsba disznózsírt teszünk, mikor felhevült, belerakjuk a bepácolt húst. Addig kavargatjuk, amíg levet enged, majd hozzáadjuk a füstölt oldalast. Ekkor hozzákeverjük a zöldségeket, felöntjük vízzel, majd amikor szinte teljesen puha a hús, beletesszük a felkarikázott kolbászt. Tovább főzzük sózva, borsozva, szárított borókabogyóval, fűszerkömény-örleménnyel, piros paprikával megszórva, majd legvégén hozzáadjuk az elorozott zöldborsót és babot.