Mi is ott voltunk

Tündérvári lakoma

XVIII. töltöttkáposzta-fesztivál Parajdon

Ismét megszervezték a parajdiak a messzeföldön híres töltöttkáposzta-fesztivált. A rendezvényre - egyéves kihagyással - immár tizennyolcadik alkalommal került sor.... »»»

Ünnep a jövőért

V. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

A rendezvény célja változatlan: a rendezők továbbra is azon fáradoznak, hogy a falun és a városon élő embereket közel hozzák egymáshoz ... »»»

Bárány- és pálinkafesztivál

Székelyudvarhely szívében

Pünkösdi tavaszváró bárány- és pálinkafesztivált rendeztek május negyedikén Székelyudvarhelyen, a Székely Támadt várban. ... »»»

Gasztro élmény Gyulán

Valódi alapanyagokból készült finomságok

A IV. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra rendkívüli gasztronómiai élménynek számított.... »»»

Disznótoros Főzőverseny

Az Erdélyi Konyha készítette a legjobbb ételt

A Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt idén harmadik alkalommal rendezték meg a Szent Miklós Napok keretbében Gyergyószentmiklóson.... »»»

Nagy sikerű bárány- és pálinkafesztivál Székelyudvarhely szívébenPünkösdi tavaszváró bárány- és pállnkafeszttvált rendeztek május negyedikén Székelyudvarhelyen, a Székely Támadt várban. Az eseményre — amelyet az Erdélyi Magyar fehérasztal Lovagrend és a helyi Polgármesteri Hivatal közreműködésében Ambrus Gizella, a Gizi Csárda tulajdonosa, a lovagrend nagymestere álmodta és szervezte meg - első ízben került sor, természetesen hagyományteremtő szándékkal.

barany es palinka

A rendkívül rangos eseményen jelen voltak a magyarországi és az erdélyi lovagrendek tagjai, valamint tiszteletét tette Benke László, Oscar-díjas mesterszakács és -cukrász, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapítója Is. „Laci bácsi”, ahogy a legtöbben ismerik, a fesztivál fővédnöke és egyben annak a zsűrinek az elnöke volt, amely nem egyszerű feladatot hajtott végre: 22 csapat főztje közül döntötte el, hogy ki érdemeli meg a legjobbnak járó díjat. A fözőversenyre benevezöknek bográcsos, valamint roston, illetve parázson sült ételeik mellett saját készítésű pálinkájukkal is be kellett mutatkozniuk. Az ételek fő alapanyaga a bárány volt. A rostonsültek, azaz a pünkösdi parázsételek közül a zsűri a székelyudvarhelyi Kusztura Galéria csapatának főztjét találta a legjobbnak. A második díjat a Firtos Karaván vihette el, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a gyergyószentmiklósi Rozmaring csapat állhatott.
A pünkösdi üstönyételek közül a Cookták bográcsosa érte el a zsűri legmagasabb pontozását, második lett a Septimia csapata, és harmadik helyen végzett a Paprika csapat bárányétele.

barany es palinka
barany es palinka


Az egyébként családi rendezvénynek számító gasztronómiai és kulturális fesztivált Hunyadvarl József, Magyarország Nemzeti-díjas vőfélye vezényelte le.
Az íjászbemutató, az aszfaltrajz-, legenda-, mese- és regemondó verseny mellett bemutatkozott a Boróka Néptáncegyüttes Is. Ambrus Gizella, a rendezvény ötletgazdája elmondta: szeretné a fesztivált ezentúl minden évben, hasonló időpontban, azonban több naposra megszervezni. Az eseményről, illetve a versenyzők által készített ételekről fotók készültek a helyszínen, ezeket pedig egy kiadványban gyűjtik össze. A gyűjteménnyel a fesztiválon részt vevő vendégeket kívánják majd megajándékozni.

Lejegyezte: Hegy Zsuzsánna – Gyergyószentmiklósbarany es palinka

barany es palinka

barany es palinka