Mi is ott voltunk

Tündérvári lakoma

XVIII. töltöttkáposzta-fesztivál Parajdon

Ismét megszervezték a parajdiak a messzeföldön híres töltöttkáposzta-fesztivált. A rendezvényre - egyéves kihagyással - immár tizennyolcadik alkalommal került sor.... »»»

Ünnep a jövőért

V. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

A rendezvény célja változatlan: a rendezők továbbra is azon fáradoznak, hogy a falun és a városon élő embereket közel hozzák egymáshoz ... »»»

Bárány- és pálinkafesztivál

Székelyudvarhely szívében

Pünkösdi tavaszváró bárány- és pálinkafesztivált rendeztek május negyedikén Székelyudvarhelyen, a Székely Támadt várban. ... »»»

Gasztro élmény Gyulán

Valódi alapanyagokból készült finomságok

A IV. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra rendkívüli gasztronómiai élménynek számított.... »»»

Disznótoros Főzőverseny

Az Erdélyi Konyha készítette a legjobbb ételt

A Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt idén harmadik alkalommal rendezték meg a Szent Miklós Napok keretbében Gyergyószentmiklóson.... »»»

Ünnep a jövőértV. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Falu a városban — ez a mottója az immár ötödik alkalommal megrendezett Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztlválnak, amelynek idén a székelyudvarhelyi Bethlen-negyedi park adott otthont szeptember végén. A rendezvény célja változatlan: a szervezők továbbra is azon fáradoznak, hogy a falun és városon élő embereket közel hozzák egymáshoz, hogy közös gondolkodásra és cselekvésre buzdítsák őket, illetve rámutassanak arra, hogy mekkora szükségük van egymásra. Az udvarhelyszéki falvak kertjeiből, éléskamráiból kikerülő kincsekre szükségük van a városi embereknek, a falvak emberei pedig számítanak a városiakra, hogy termékeiket értékesíthessék. A szervezők méltán lehetnek büszkék arra, hogy az évek folyamán a gyümölcsfesztivál az év egyik legfontosabb eseményévé vált a térségben, sikerült egy olyan értékteremtő rendezvényt megvalósítani, ami megpróbál „jövőt kovácsolni a múltból, értékesfthetőt a megadatottból”.

szekelygyumolcs

A részt vevő falvak képviselői ünneplőben és díszes asztallal várták az odalátogató embereket

Az idei fesztiválon is gazdag, színes programmal várták az érdeklődőket, akik a nem mindig kedvező időjárás ellenére is szép számban tették tiszteletüket a rendezvényen. Az eddig megszokottakhoz hasonlóan kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt találhattak számukra érdekes elfoglaltságot: többek között fotókiállítást tekinthettek meg, a kiállító falvak standjainál megkóstolhatták és megvárásolhatták a különféle finomságokat, néptánc-, népi gyermekjáték-, népdal- és színdarab-bemutatót nézhettek meg, részt vehettek a háromnapos rendezvénysorozat különféle előadásain, a versenyszelleműek pedig benevezhették szilvás pitéiket az „Udvarhelyszék legfinomabb szilvás pitéje kerestetik” versenyre. A kiállító falvak között is volt egy kis versengés, ugyanis az Erdélyi Konyha munkatársaiból álló zsűrinek azt kellett eldöntenie, hogy melyik a legfinomabb erdeigyümölcs-lekvár, és melyik lekvárnak a legszebb a „kínáló környezete".
Ezenkívül az Erdéfyi Konyha képviselője, Varga Károly kóstolással egybekötött sajt-lekvár és sajt-bor bemutatót

szekelygyumolcs

A székelyudvarhelyi András Ildikó
díjazott szilvás lepénye


szekelygyumolcs

Őszi dekoráció a standok előtt

szekelygyumolcs

Roskadoztak az asztalok a különbnél különb házi készítésű lekvároktól, melyeket bárki megkóstolhatott, és vásárolhatott is belőlük

tartott az érdeklődőknek, jómagam pedig a sajtok és hazai őszi gyümölcsök társításának rejtelmeibe vezettem be az összegyűlteket.
A belépőjegyek tombolajegynek is számítottak: minden nap végén volt sorsolás, amelyen a szerencsés nyertesek értékes ajándékcsomagokat vehettek át. A szervezők remélik, hogy a rendezvény még sokáig életképes lesz, illetve azt is, hogy sikerül minden évben olyan programot összeállítani, amellyel nagyon sok érdeklődőt odavonzanak.
A különféle versenyek nyertesei: a szilvás lepények közül a székelyudvarhelyi András Ildikó ünnepi szilvás lepénye fehér csokoládés krémmel és fehér csokoládés virágokkal nyerte el leginkább a zsűri tetszését. A lekvárverseny fődíját a firtosváraljai csapat kapta meg a mandulás, pörkölt diós különleges somlekvárjának köszönhetően.

Lejegyezte: Sütő Edith Magdolna – Marosszentgyörgy


szekelygyumolcs

A firtosváraljaiak fődíjas különleges somlekvára


szekelygyumolcs

A lekvárokat kürtőskaláccsal kínálták