Mi is ott voltunk

II. KÁRPÁT-MEDENCEI ...

... Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson a Kárpát-me-
dencei Disznótoros Főzőversenyt. ... »»»

a legendás...

és felejthetetlen Parajdi Töltöttkáposzta-Fesztivál

Idén tizenhetedszerre szervezték meg - október első hétvégéjén - a nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált . ... »»»

Falu a városban

avagy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én ... ott voltunk Szé-
kelyudvarhelyen, a már harmadik al-
kalommal megszervezett Udvarhelyszé-
ki Gyümölcsfesztivál
on. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hatodik alkalommal is Gyimesekben

Idén közel kétezer embert vonzott Hidegségre az immár hatodik alkalom-
mal megrendezett Csángó Túrós Puliszka Fesztivál.... »»»

Erdei kincseink napja

Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson.... »»»

Diadalmas

Pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. ... »»»

Gyilkostói sokadalomban

zsürizett az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadal-
mat
... »»»

Gulyásfőzőverseny

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzés

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni.... »»»

TUSNÁDFÜRDŐI

gasztronómiai napok

A gasztronómia volt az érdeklődés fókuszában március utolsó hétvégéjén a harmadik alkalommal megszervezett Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. ... »»»

Böllérverseny Szatmárhegyen

Összecsaptak a hentesek

A Szatmárnémeti melletti Szatmárhegy egykori termelőszövetkezetének udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a 23 megmérkőző csapat számára. ... »»»

II. KÁRPÁT-MEDENCEI Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt Gyergyószentmiklóson. A tavalyi sikeren felbuzdulva a szervezők reménykedtek, hogy idén még nagyobb lesz az érdeklődés a rendezvény iránt, de arra nem számítottak, hogy ez túlszárnyal minden előző évi tapasztalatot. Tavalyhoz képest öttel több csapat – szám szerint huszonhét – töltötte ki a jelentkezési ívet és nevezett be a különlegesnek ígérkező főzőversenyre. Köztük volt természetesen az Erdélyi Konyha csapata is. A gyergyószentmiklósi Szent Miklós Napok fontos esemény mind a lap, mind pedig a munkatársak számára, hiszen két évvel ezelőtt ugyanezen a rendezvényen indítottuk útjára az Erdélyi Konyha első lapszámát, most pedig kétéves születésnapunkat ünnepeltük.

Előkészületek

disznotoros


Gyergyószentmiklós idén öt napig ünnepelt; a színes rendezvénysorozat második napján pedig, szombaton, benépesült a város központja. Nagy izgalommal készült kis csapatunk is a rendezvényre, bár enyhe fenntartásokkal vártuk, milyen lesz az általunk „ketrecnek” titulált elkerített terület, melyen belül az eltervezett finomságokat kellett elkészítenünk. Előző este már megtörténtek az előkészületek: vidám beszélgetés közepette vágtuk kockára a húst, miközben időnként valamelyikünk megpróbálta meggyőzni a többieket, mi lenne, ha mégis hagyományos módon ledarálnánk a töltött káposztába valót. Szerencsére kitartott a társaság, így hamarosan tálakba halmozva állt a töltelék, amely másnap a savanyúkáposztalevelekbe került. Mivel az Erdélyi Konyha munkatársai az ország különböző pontjain élnek, mindig jó találkozni, megbeszélni tapasztalatainkat, elújságolni, milyen visszajelzéseket kapunk a térségünkben élő olvasóktól. Az ilyen közös főzések még jobban összekovácsolnak minket, megfűszerezik mindennapi munkánkat, és megerősítik közös céljainkat, terveinket.

disznotoros


Szombaton délelőtt a „ketrecekből” otthonos, családias helyet varázsoltunk; a fenyőágaktól, az ebből az alkalomból készített Erdélyi Konyhás bannertől, a rendkívül szépen írt mézeskaláccsal, süteménnyel és a kiadványainkkal díszített asztaltól élet költözött az általunk elfoglalt kis területre. Miközben a Déváról érkezett kályhán festett cserépedényekben készült a különleges, tejfölben sült töltött káposzta, Varga Károly, a Corvin Kiadó igazgatója vette kezébe a fakanalat, és pillanatokkal később már ízletes paradicsomos-tormás káposztaléleves is rotyogott.

disznotoros

A verseny alatt ...

Az illatfelhő közepette elbeszélgettünk azokkal az olvasókkal, akik megálltak néhány pillanatra, megosztották erdélyi konyhás élményeiket, megkérdezték, mit főzünk ez alkalommal. Öröm volt látni, hány ember életében jelent változatosságot a lapunk és azok az ételek, melyeket a kiadványainkban közzétett receptek alapján készítenek el.
A II. Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny rendkívül jó hangulatban zajlott, a részt vevő csapatok igyekeztek minél többféle változatos és ínycsiklandozó ételt készíteni. A versenyzők többsége a környékről érkezett, de volt nyolc társaság, aki más országot is képviselt: többek között Magyarországot, Felvidéket (Szlovákia), illetve Délvidéket (Vajdaság, Szerbia).

disznotoros


Zsürizés

A szakértőkből álló zsűri elé 43 féle finomság került, melyek között igazi gasztronómiai különlegességek is voltak. Főtt többfajta káposztaléleves, „mocskostokány” (disznótoros tokány), készült körömpörkölt, puliszka, sült hurka, kolbász vagy éppen tepertő. Az Erdélyi Konyha csapata végül háromféle ételt készített ezen a délelőttön: nemcsak a kályha tetején rotyogtak a finomságok, hanem a sütőben, cseréptálban is: itt érleltük össze a csülökkel, kolbásszal és rizzsel rakott káposztát.

disznotoros


A zsűri dolga nem volt könnyű, nehezen tudott dönteni, így végül már szürkületre, d.u. öt órára született eredmény. A fődíjat a magyarországi Pusztavámról érkezett Vadkanok-Pusztavámi Vidám Fiúk csapata nyerte, akik a kivetített kisfilmjük alapján gyakran vágnak disznót és készítenek belőle finomságokat. A második helyen a Gyergyói Hírlap végzett, melynek szakácsa, Zsigmond András mangalicahúsból főzött mocskostokányt, és hajdinakörettel tálalta. A harmadik pedig a gyöngyösi (Magyarország) Vak Bottyán csapata lett. Különdíjakat is osztottak, és a támogatók jóvoltából a főzőversenyre nevezettek mindegyike ajándékcsomagokkal térhetett haza az élményekben gazdag nap után. Az Erdélyi Konyha hagyományos, mégis különleges, hazataláló ízei most is sikert arattak, és nagy öröm számunkra, hogy a Szabadtűzi Lovagrend elismerését vehettük át. A legnagyobb elismerés pedig ismét az volt, hogy az általunk készített háromféle ételért hosszú sorban álltak mindazok, akik meg szerették volna kóstolni főztünket. A tejfölben sült töltött káposzta receptjét az alábbiakban közöljük, hátha valaki kedvet kapott elkészítéséhez.

Lejegyezte: Barabás Orsolya – Gyergyószentmiklós
A fotókat Keresztes Zoltán készítette.

Tejfölben sült töltött káposzta

Az Erdélyi Konyha csapata által készített versenyen részt vett recept.
disznotoros

Hozzávalók (kb. ... személyre):

1,5 kg kicsontozott sertéstarja 25 dkg füstölt szalonna 20 dkg rizs 1 nagy fej vöröshagyma 20 db savanyúkáposztalevél 1,5 kg savanyú káposzta apróra vágva 1,5 l tejföl 1 teáskanál csombor 1 teáskanál pirospaprika 1 kávéskanál törött fekete bors 10 dkg zsír só.

Elkészítése:

A rizst átmossuk, lecsurgatjuk, majd félig megfőzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és a zsíron üvegesre dinszteljük. A húst kis kockára vágjuk, és összekeverjük a félig főtt rizzsel, a dinsztelt hagymával, ízlés szerinti sóval, illetve a borssal és a pirospaprikával.
Alaposan összedolgozzuk, és a masszát beletöltjük a

a savanyúkáposzta-levelekbe. A füstölt szalonnát hajszálvékony, nagy szeletekre vágjuk, és kirakjuk vele egy 6-7 literes beáztatott cserépedény (esetleg lábos) alját. Erre ráterítjük az aprított savanyú káposzta felét, megszórjuk a csombor felével, sózzuk, borsozzuk, majd egymás mellé ráhelyezzük a töltött káposztaleveleket. Leöntjük 6 dl tejföllel, beborítjuk a maradék savanyú káposztával, ezt is megfűszerezzük, végül pedig rálocsoljuk a maradék tejfölt is. Lefedjük, hideg sütőbe tesszük, és a lángot fokozatosan erősítve közepes tűzön 3 órán keresztül sütjük.