Mi is ott voltunk

II. KÁRPÁT-MEDENCEI ...

... Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson a Kárpát-me-
dencei Disznótoros Főzőversenyt. ... »»»

a legendás...

és felejthetetlen Parajdi Töltöttkáposzta-Fesztivál

Idén tizenhetedszerre szervezték meg - október első hétvégéjén - a nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált . ... »»»

Falu a városban

avagy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én ... ott voltunk Szé-
kelyudvarhelyen, a már harmadik al-
kalommal megszervezett Udvarhelyszé-
ki Gyümölcsfesztivál
on. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hatodik alkalommal is Gyimesekben

Idén közel kétezer embert vonzott Hidegségre az immár hatodik alkalom-
mal megrendezett Csángó Túrós Puliszka Fesztivál.... »»»

Erdei kincseink napja

Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson.... »»»

Diadalmas

Pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. ... »»»

Gyilkostói sokadalomban

zsürizett az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadal-
mat
... »»»

Gulyásfőzőverseny

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzés

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni.... »»»

TUSNÁDFÜRDŐI

gasztronómiai napok

A gasztronómia volt az érdeklődés fókuszában március utolsó hétvégéjén a harmadik alkalommal megszervezett Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. ... »»»

Böllérverseny Szatmárhegyen

Összecsaptak a hentesek

A Szatmárnémeti melletti Szatmárhegy egykori termelőszövetkezetének udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a 23 megmérkőző csapat számára. ... »»»

Falu a városbanavagy III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én Varga Károly, a Corvin Kiadó igazgatója, György Ottilia, az Erdélyi Konyha főszerkesztője, illetve jómagam ott voltunk Székelyudvarhelyen, a már harmadik alkalommal megszervezett Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon. A Falu a városban nevet viselő rendezvénysorozat célja továbbra is az, hogy az udvarhelyszéki falvak ráébredjenek arra, hogy a hagyományos székely gyümölcsök birtokában mekkora kincset tudhatnak magukénak, és hogy érezzék: a közösség, amelyben élnek, illetve ők maguk is: értékesek.

gyumolcsfesztival

A szervező Civitas Alapítvány és a Székelygyümölcs Egyesület ugyanakkor azt is el szeretné érni, hogy a városiakban tudatosuljon: nincs értelme a külföldi gyümölcsöket megvenni a nagyáruházakban, amikor néhány kilométerre tőlük értékes, finom és egészséges hazai termékekre tehetnek szert.
A rendezvénysorozat keretében Közösségalapú vidéki gazdaságfejlesztés Európában címmel kétnapos nemzetközi szakmai konferenciát is tartottak, melyen hazai, magyarországi, angliai és franciaországi szakemberek tartottak előadásokat, folytattak kerekasztal-beszélgetéseket, illetve tanulmányutakon vettek részt. A gyümölcsfesztivál programját továbbá egész napos játszóház, rengeteg vetélkedő, néptánc- és színműbemutató, tematikus előadások a gyümölcsök termesztéséről, illetve könnyűzenei műsor és tombolahúzás tette változatossá, ígéretessé. Tavalyhoz képest idén bővült a versenyek száma, a szervezők pedig hatalmas kreativitásról tettek bizonyságot: a már hagyományossá vált lekvárfőző és töklámpásfaragó verseny mellett most újabb érdekes vetélkedőkkel várták a merészebbeket: pl. az ízfelismerő versenynyel, a Gyümölcsös varrottas című, kiállítással egybekötött versennyel, a Gyümiász nevű, gimnazista diákoknak megszervezett vetélkedővel, a Gyümölcsös líra nevű versíró vetélkedővel, illetve a nagy népszerűségnek örvendő Nevezd be anyut titokban egy üveg lekvárral! című versennyel, amelyre mintegy 25-en nevezték be az anyák, nagyanyák által készített kedvenc lekvárokat.

gyumolcsfesztival


A lekvárfőző verseny idén volt a legnagyobb méretű: tavalyhoz képest kettővel szaporodott a résztvevők száma, így 17 udvarhelyszéki település „követsége” szállt versenybe. Csak amúgy rotyogtak, illatoztak a különféle hagyományos és különleges lekvárok, asszonyok és férfiak egyaránt hűségesen kavargatták a finom kenyérre, palacsintára valót. Az, hogy milyen lekvárok készültek az egyes „portákon”, sok mindent elárult: pl. hogy egyes vidékeken bőven termett szilva, máshol meg – ahogy a székelyek mondanák – „gyengén eresztett”; volt, ahol csak az alma termett meg és érett be, máshol még az Izabella szőlő vagy a parasztbarack is bőségesen ontotta termését. Egyes falvak képviselői megmaradtak a generációkon átörökölt, nagyanyáik által is készített recepteknél, mások megmozgatták fantáziájukat, és merészet gondoltak mind a lekvárok elnevezésében, fűszerezésében, mind a gyümölcsök társításában. Így születtek meg az olyan csodák, mint a Mackóhívogató lekvár, a Komaládé, a sütőtökös-sárgadinnyés almalekvár, a levendulás őszibaracklekvár vagy a mentával ízesített szőlős almalekvár, de természetesen mindenkinek a főztje különleges volt valamiért. Még akár azért is, hogy egyáltalán nem főzte, mint ahogyan a kecsetiek tették a hidegen kavart somlekvárjukkal.

A fentiekből is kitűnik, hogy az öttagú zsűrinek (Varga Károly, György Ottilia, Sütő Edith, Simó Barbara és Tódor Jenő) idén sem volt egyszerű dolga: végigkóstolni a finom gyümölcskészítményeket, mérlegelni és döntést hozni ismét emberfeletti teljesítmény volt. De végül – mert minden versenynek vannak nyertesei és vesztesei – a zsűri meghozta döntését, melynek értelmében a harmadik díjazott a csekefalviak Levendulás őszibaracklekvárja lett, a második díjat Oroszhegy tudhatta magáénak Mackóhívogató lekvárjával (szilvalekvárágyon hét erdei gyümölcs), az első díjat pedig egyöntetűen Kecset hidegen kavart somlekvárjának ítélte oda a zsűri. Különdíj illette a kénosiak aszalt szilvás almalekvárját, valamint Székelypálfalva mentával ízesített szőlős almalekvárját .

gyumolcsfesztival


A vetélkedők közben és után gazdag kulturális programajánlat várta az érdeklődőket, mi viszont nehéz szívvel búcsúztunk Udvarhelytől és a gyümölcsfesztiváltól azzal az ígérettel, hogy: jövőre is eljövünk!

Lejegyezte: Sütő Edit Magdolna – Marosvásárhely

gyumolcsfesztival
gyumolcsfesztival