Mi is ott voltunk

II. KÁRPÁT-MEDENCEI ...

... Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson a Kárpát-me-
dencei Disznótoros Főzőversenyt. ... »»»

a legendás...

és felejthetetlen Parajdi Töltöttkáposzta-Fesztivál

Idén tizenhetedszerre szervezték meg - október első hétvégéjén - a nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált . ... »»»

Falu a városban

avagy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én ... ott voltunk Szé-
kelyudvarhelyen, a már harmadik al-
kalommal megszervezett Udvarhelyszé-
ki Gyümölcsfesztivál
on. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hatodik alkalommal is Gyimesekben

Idén közel kétezer embert vonzott Hidegségre az immár hatodik alkalom-
mal megrendezett Csángó Túrós Puliszka Fesztivál.... »»»

Erdei kincseink napja

Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson.... »»»

Diadalmas

Pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. ... »»»

Gyilkostói sokadalomban

zsürizett az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadal-
mat
... »»»

Gulyásfőzőverseny

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzés

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni.... »»»

Gyilkostói sokadalomban zsürizett
az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadalmat, melynek alapját a helyi Szent Kristóf-kápolnában tartott búcsú jelentette. A szentmise után megáldották a járműveket, majd a tó partján felállított színpadon elkezdődtek a népzene köré csoportosuló koncertek, táncos bemutatók. A csónakház szomszédságában, dacolva a hosszasan zuhogó esővel, tizenegy fakanálforgató csapat készített finomabbnál finomabb ételeket.

Az előző évhez hasonlóan, most is az Erdélyi Konyhásoknak jutott a megtiszteltetés, hogy végigkóstolva a Hagyományos ízek főzőversenyre benevezett fakanálforgatók finomságait, eldöntsék, kik készítették a legízletesebb bográcsost. A zsűri tagjai ez alkalommal Varga Károly, a Corvin Kiadó igazgatója, György Ottilia, az Erdélyi Konyha főszerkesztője, Barabás Orsolya gyergyószentmiklósi munkatárs és Keresztes Zoltán, a magazin címlapfotósa voltak.

gyilkostoi sokadalom


A főzőverseny meghirdetésekor a szervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ különböző lecsók megmérettetését tervezte, de végül a benevezők kérésére minden csapat a kedvenc egytálételét készíthette el. Ennek köszönhetően igencsak változatos lett a „menü”, a sokadalom közben megéhezők választhattak hétféle lecsó, egy babgulyás, több pityókás tokány, valamint igazi székely kaszás puliszka közül.

gyilkostoi sokadalom


Utóbbi elkészítése valódi látványosságnak számított, sokakat vonzott, akárcsak Sólyom Csaba mesterszakács szemet gyönyörködtető, gyümölcsből és zöldségből alkotott „szobrai”. A zsűri, végigjárva az asztalokat, megkóstolva a finomabbnál finomabb ételeket, egyaránt figyelembe vette a tálalást, az ízvilágot, az egyediséget, valamint a hagyományosságot. Döntésük értelmében mindenkit egyformán díjaztak, a csapatok különböző elnevezésű elismeréseket vehettek át a Corvin kiadványokból álló ajándékcsomag kíséretében.
A Legszékelyesebb ételt, vagyis a méteres kaszás puliszkát a Hóvirág Néptáncegyüttes készítette.

A Legnépszerűbb ételnek a Gyergyószentmiklósi Önkormányzat pityókás tokánya bizonyult. A Leggazdagabb ízvilágú étel a Torzsások Turisztikai Egyesületnek a lecsója volt. A Legkülönlegesebb étel címet a Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület hadgyakorlatos babgulyása nyerte el. A Legjobb ízharmóniát a Pizza Joe-sok állították elő hagyományos

gyilkostoi sokadalom


lecsójuk elkészítésével. A Legkreatívabbak a Gyergyói Hírlap> munkatársai voltak, akik hajdinás lecsót főztek. A Legpikánsabb étel a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács lecsója volt, akik egyúttal egy igazán ízletes pityókás tokányt is elkészítettek. A Legszebb tálalás a Kézművesekhez fűződött, a Legfiatalosabb ízű lecsót pedig az Ifitékások főzték. A zsűri különdíjat osztott ki a Hojvási Fenyőnek, akiknek a bográcsában felszegi kolbászos lecsó bugyogott, mellé pedig különleges házi sütésű kenyeret tálaltak. A Legegyszerűbb étel címmel az Inter Gyergyó focistái által főzött lecsót jutalmazta a zsűri. A Legszebb kreáció és kompozíció díját a gyümölcsszobrász Sólyom Csaba vehette át.

Lejegyezte: Barabás Orsolya – Gyergyószentmiklósgyilkostoi sokadalom


TUSNÁDFÜRDŐI

gasztronómiai napok

A gasztronómia volt az érdeklődés fókuszában március utolsó hétvégéjén a harmadik alkalommal megszervezett Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. ... »»»

Böllérverseny Szatmárhegyen

Összecsaptak a hentesek

A Szatmárnémeti melletti Szatmárhegy egykori termelőszövetkezetének udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a 23 megmérkőző csapat számára. ... »»»