Mi is ott voltunk

II. KÁRPÁT-MEDENCEI ...

... Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson a Kárpát-me-
dencei Disznótoros Főzőversenyt. ... »»»

a legendás...

és felejthetetlen Parajdi Töltöttkáposzta-Fesztivál

Idén tizenhetedszerre szervezték meg - október első hétvégéjén - a nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált . ... »»»

Falu a városban

avagy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én ... ott voltunk Szé-
kelyudvarhelyen, a már harmadik al-
kalommal megszervezett Udvarhelyszé-
ki Gyümölcsfesztivál
on. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hatodik alkalommal is Gyimesekben

Idén közel kétezer embert vonzott Hidegségre az immár hatodik alkalom-
mal megrendezett Csángó Túrós Puliszka Fesztivál.... »»»

Erdei kincseink napja

Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson.... »»»

Diadalmas

Pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. ... »»»

Gyilkostói sokadalomban

zsürizett az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadal-
mat
... »»»

Gulyásfőzőverseny

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzés

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni.... »»»

TUSNÁDFÜRDŐI

gasztronómiai napok

A gasztronómia volt az érdeklődés fókuszában március utolsó hétvégéjén a harmadik alkalommal megszervezett Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. ... »»»

Böllérverseny Szatmárhegyen

Összecsaptak a hentesek

A Szatmárnémeti melletti Szatmárhegy egykori termelőszövetkezetének udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a 23 megmérkőző csapat számára. ... »»»

A legendás és felejthetetlen parajdi töltöttkáposzta-fesztivál

A nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált idén tizenhetedszerre szervezték meg október első hétvégéjén. A rendezvény most is, mint az évek során mindig, nagy látogatottságnak örvendett, a gazdag programkínálatban mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek találhattak maguknak valót a különféle vetélkedők, kézműves-foglalkozások, szórakoztató programok, koncertek és szakmai előadások közül válogatva.

A rendezvény alapja:
Rapsonné mondája

A rendezvény alapjául idén a legendás tündérkirályné, Rapsonné mondája szolgált. Ezáltal a fesztivál legtöbb mozzanata a tündérkirályné nevét viselte: pl. Rapsonné versenyző kuktáinak bemutatása, Rapsonné kondérnokjainak esküje, vagy Rapsonné konyhájának remekei. Mozgalmas hétvége volt, hiszen a fesztivál igazán megmozgatta a térség lakóit, de messze földről is jöttek versenyzők és látogatók egyaránt. A rendezvény fő attrakciója természetesen a töltöttkáposzta-főzés volt. Az idei év főzőversenye rekord számú résztvevővel zajlott, hiszen 37 csapat nevezett be a megmérettetésre, köztük az Erdélyi Konyha csapata is. A szervezők szerint a fesztivált mintegy 15-20 ezren látogatták meg, és a két nap alatt több mint 20 ezer töltelékes káposzta fogyott el.

toltott kaposzta


Szombaton délelőtt, egy nyárinak is beillő, gyönyörű őszi napon, finomabbnál finomabb illatok terjengtek a sátraknál, az üstökben, bográcsokban, mázas és cserépedényekben rengeteg és sokféle töltött káposzta készült. Már reggel nagy volt a sürgés-forgás mindenhol, a csapatok elfoglalták a számukra kirendelt sátorhelyet, és serényen nekifogtak a káposzták elkészítéséhez, a tűzgyújtáshoz. A csapatok sokfelől érkeztek: a helybéli, illetve magyarországi csapatokon kívül idén szerb és horvát állampolgárok is részt vettek a versenyen. A versenyben főzött töltött káposztákat egy 9 tagú zsűricsapat értékelte; volt köztük világbajnok mesterszakács, gasztronómiai szakértő, vállalkozó, román nyelvű gasztronómiai magazin főszerkesztője, valamint régebbi nyertes versenyző is. A zöld taláros ítészeknek nem lehetett könnyű dolga, hiszen erre a rendezvényre minden évben jellemző a változatos és kreatív felhozatal. A zsűri a versenyzők munkáját többféle kategóriában díjazta. A legfinomabb töltött káposzta első díját idén a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent Borbála Napközi Otthona nyerte, a legnagyobb töltött káposztáért járó díjat a budapesti Mosónők csapata kapta a 26 cm-es káposztájáért, a legkisebb töltött káposzta díját a gyulai BVFC csapata vihette haza, hiszen káposztájuk csupán 2 mm-es volt, a legváltozatosabb felhozatalért járó díjat pedig az Erdélyi Konyha csapata érdemelte ki idén, hiszen nem kevesebb, mint 12 féle töltött káposztát készített.

Csapatmunka,
komoly és lekes hozzáállás

toltott kaposzta


Az Erdélyi Konyha csapata idén lázasan készült a versenyre. Immár rutinosan foglaltuk el helyünket a 16-os számú sátorban, hiszen tavaly is részt vettünk ezen a

rendezvényen, és ugyanez volt a versenyszámunk. A reggel kicsit nehézkesen indult, hiszen az aprólékos szervezési munka miatt majdnem lekéstük a felvonulást, de végül sikerült beállni a sorba, és a megnyitón is vidáman részt venni. Rögtön a megnyitó után beüzemeltük azt a régimódi vaskályhát, amelyen néhány órával később 11 cserépedényben rotyogott az ínycsiklandó töltött káposzta. A kályha felállítása után már az első pillanatoktól kezdve sok kíváncsiskodó álldogált a sátrunk előtt, hiszen nem volt mindennapi látvány a szép virágos cserépedényekkel megrakott vaskályha!
A jó csapatmunka, és a sok kis apró ötlet, amit egy csokorba összegyűjtöttünk, meghozta a várva várt eredményt. Készültünk a receptek leírását tartalmazó füzetekkel, a töltött káposzták megkülönböztetése érdekében nyomtatott ötletes zászlókkal, feltettük Konyhás köténykéinket, és nekifogtunk elkészíteni azokat a töltöttkáposzta-variációkat, amelyeket a versenyre szántunk. Tervünket sikerült megvalósítani: tizenkétféle töltelékkel töltöttük meg a káposztaleveleket azért, hogy az év minden hónapjára kínáljunk egy-egy fajta töltött káposztát. A csapatunk által készített sokféle változat között a hagyományos variációktól kezdve egészen a különlegesebbekig minden megtalálható volt. A hagyományos, sertéshússal készült felcsíki kapros töltött káposztán, illetve a paradicsomos káposztán kívül igyekeztünk többféle zöldséges variációt is bemutatni. A könnyedebb töltött káposzták közül érdemes megemlítenünk a fitnesz töltött káposztát, amely bulgurral és pulykahússal készült, valamint a zöld fűszeres, a gombás és a cukkinis töltött káposztát. Ezenkívül készültünk különleges hozzávalókat tartalmazó töltelékekkel is, mint például a halas, a konyakos, illetve a fürjtojásos káposztákkal. Aki kedvet kap elkészíteni ezt a finomságot, a 2. oldalon megtalálhatja. A krumplikedvelők számára pedig egy igazán érdekes burgonyás töltött káposztával rukkoltunk elő. A hagyományos módszerrel készült, azaz főzött töltött káposzták mellett kikísérleteztünk egy nyers töltöttkáposzta-variációt is, amelynek különlegessége – azonfelül, hogy főzés nélkül készült – az, hogy a tölteléke, mártása és „tejföle” is különféle magvakból és nyers zöldségekből készült.

toltott kaposzta


Ünnepnap volt az Erdélyi Konyha és csapata számára ez a nap, egyrészt azért, mert mi vihettük haza a legváltozatosabb felhozatalért járó díjat, másrészt pedig azért, mert ezen a napon bebizonyosodott számunkra, hogy jó csapatmunkával, komoly és lelkes hozzáállással, illetve közös erővel képesek vagyunk nemcsak eredményes munkára, hanem tartalmas, örömteli és sikeres időtöltésre is.

Lejegyezte: György Ottilia – Csíkszereda