Mi is ott voltunk

II. KÁRPÁT-MEDENCEI ...

... Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson a Kárpát-me-
dencei Disznótoros Főzőversenyt. ... »»»

a legendás...

és felejthetetlen Parajdi Töltöttkáposzta-Fesztivál

Idén tizenhetedszerre szervezték meg - október első hétvégéjén - a nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált . ... »»»

Falu a városban

avagy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én ... ott voltunk Szé-
kelyudvarhelyen, a már harmadik al-
kalommal megszervezett Udvarhelyszé-
ki Gyümölcsfesztivál
on. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hatodik alkalommal is Gyimesekben

Idén közel kétezer embert vonzott Hidegségre az immár hatodik alkalom-
mal megrendezett Csángó Túrós Puliszka Fesztivál.... »»»

Erdei kincseink napja

Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson.... »»»

Diadalmas pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. Idén augusztus első hétvégéjén tartották a Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozatot, amelynek keretében évente megszervezik a Pityókafesztivált is. A főzőversenyre 47 csapat nevezett be, ami azt bizonyítja, hogy a pityóka iránti érdeklődés korántsem lankad.

Az Erdélyi Konyha csapata is a benevezők között volt, természetesen, és bizony, nem kisebb feladatot vállalt magára, mint azt, hogy egy négyfogásos menüt varázsol az asztalra... pityókából. A menü, amely Az ezerarcú pityóka nevet kapta, egy előételt, egy tartalmas bográcsos levest, egy fantáziadús és gazdag főfogást, valamint egy tortát foglalt magába, az alapanyagok között pedig a pityóka vitte a prímet. A nagy feladathoz óriási lelkesedés is társult, és a csapat minden tagja azon igyekezett, hogy a sátrunkba tévedők ne legyenek kénytelenek sem üres kézzel, sem üres hassal távozni. Igyekezetünknek meglett a gyümölcse, ugyanis a zsűri a sült ételek kategóriájában I. díjjal jutalmazta fáradozásainkat.

erdei kincseink


A négytagú zsűri – György Emőke, a Joannes Kájoni Közgazdasági Iskolaközpont igazgatója, Xántus Attila önkormányzati képviselő, Csiszér Előd, a Hunguest Hotel Fenyő szakácsa, illetve Bencze László magyarországi mesterszakács – bizony alaposan megdolgozott ezért a döntésért, hiszen a 47 csapat ételeit végig is kellett kóstolni, miután tapasztalati úton szereztek információkat az előkészületekről, illetve a csapatok bemutatkozó asztaláról. A résztvevők bebizonyították, hogy nem csupán

főzni, de tálalni, kínálni is nagyon tudnak, hiszen az asztalokon igényes kompozíciókat láthatott a zsűri, és nem maradtak el az ételeket kísérő odaillő italok, versek, dalok sem.

erdei kincseink


Az igazi nyertes mindenképp a versenyt látogató nagyközönség volt, hiszen a látogatóknak alkalmuk nyílt megismerkedni nemcsak a csapatokkal, hanem a bográcsokban rotyogó finom ételekkel is, mint például a pékmester módra készített rókagombás bográcsgulyással, a slambuccal, a betyárgulyással, a gombamártással tálalt töltött pityókás lepénnyel vagy a hétlétra-tokánnyal. A főtt étel kategóriában a Hargitarop.jó, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosainak csapata lett a nyertes. Külön érdekessége volt ennek a csapatnak, hogy idén maguk a táncosok ragadták kezükbe a fakanalat Szabó László főszakács vezetésével, és bizony, elég gyakran megszakították a gasztronómiai tevékenykedést egy kis muzsika és tánc kedvéért, a látogatók és a szomszédos csapatok örömére.

Lejegyezte: Csatlós Erzsébet – Déva

Diadalmas

Pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. ... »»»

Gyilkostói sokadalomban

zsürizett az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadal-
mat
... »»»

Gulyásfőzőverseny

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzés

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni.... »»»

TUSNÁDFÜRDŐI

gasztronómiai napok

A gasztronómia volt az érdeklődés fókuszában március utolsó hétvégéjén a harmadik alkalommal megszervezett Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. ... »»»

Böllérverseny Szatmárhegyen

Összecsaptak a hentesek

A Szatmárnémeti melletti Szatmárhegy egykori termelőszövetkezetének udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a 23 megmérkőző csapat számára. ... »»»