Mi is ott voltunk

II. KÁRPÁT-MEDENCEI ...

... Disznótoros Főzőverseny

A Szent Miklós Napok keretében második alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson a Kárpát-me-
dencei Disznótoros Főzőversenyt. ... »»»

a legendás...

és felejthetetlen Parajdi Töltöttkáposzta-Fesztivál

Idén tizenhetedszerre szervezték meg - október első hétvégéjén - a nemzetközi szintű parajdi töltöttkáposzta-fesztivált . ... »»»

Falu a városban

avagy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Tavaly azt ígértük: idén is ott leszünk. És szeptember 24-én ... ott voltunk Szé-
kelyudvarhelyen, a már harmadik al-
kalommal megszervezett Udvarhelyszé-
ki Gyümölcsfesztivál
on. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hatodik alkalommal is Gyimesekben

Idén közel kétezer embert vonzott Hidegségre az immár hatodik alkalom-
mal megrendezett Csángó Túrós Puliszka Fesztivál.... »»»

Erdei kincseink napja

Gyergyószentmiklóson

A tavaly először megrendezett Kokojzafesztivál idén új névvel, kissé megváltozott köntösben várta a kikapcsolódni vágyókat augusztus elején Gyergyószentmiklóson.... »»»

Diadalmas

Pityókafesztivál

A Pityókafesztivál immár 11 éve ott él a csíki köztudatban, hiszen csodálatos alkalom arra, hogy a burgonya, ami az egyik alapvető élelmiszerünk, az őt megillető fényben tűnjön fel. ... »»»

Gyilkostói sokadalomban

zsürizett az Erdélyi Konyha

Július 24-én hagyományos módon idén is megrendezték a Gyilkostói Sokadal-
mat
... »»»

Gulyásfőzőverseny

Nemzetközi Gulyásfőzőverseny Déván

Déva vára immár második alkalommal volt tanúja az árnyékában lezajlott Hunyad Megyei Magyar Napoknak május utolsó és június első napjaiban. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Füstölt finomságok és Erdélyi Konyhás bemutatófőzés

Rögtön az elején bevallom, hogy egy olyan eseményről, ahol sok-sok ínyencebbnél ínyencebb kóstoló vár termékvásárlással egybekötve, nehéz tényszerű riportot írni.... »»»

TUSNÁDFÜRDŐI

gasztronómiai napok

A gasztronómia volt az érdeklődés fókuszában március utolsó hétvégéjén a harmadik alkalommal megszervezett Tusnádfürdői Gasztronómiai Napokon. ... »»»

Böllérverseny Szatmárhegyen

Összecsaptak a hentesek

A Szatmárnémeti melletti Szatmárhegy egykori termelőszövetkezetének udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a 23 megmérkőző csapat számára. ... »»»

TÚRÓSPULISZKA-FESZTIVÁLhatodik alkalommal is Gyimesekben

A Csángó Túrós Puliszka Fesztivált idén hatodik alkalommal rendezték meg augusztus végén a Gyimesekben, Hidegségen, a Fatányéros és Csángó Panzió udvarán. Az idei puliszkafesztivál nagyon sikeresnek bizonyult, hisz ebben az évben volt a legtöbb versenyzője a fesztiválnak, és egyben a legtöbb látogatója is a rendezvénynek. Közel kétezer embert vonzott Hidegségre ez a megmozdulás.

puliszkafesztival

A főzőversenyre tizenkét csapat nevezett be, amelyek igencsak kitettek magukért, hiszen nagyon gazdag és változatos túróspuliszkakreációk készültek: többek között pergelt vajas és szalonnakockás puliszka, tini puliszka, lerakott és felgöngyölt túrós puliszka, kuglófformában készített puliszka, illetve első alkalommal puliszkapizza is. De volt bóci puliszka is, amelynek az a jellegzetessége, hogy parázson sül. A bóci szó a gombóc szóból ered, más néven túrómálé. A bóci puliszka gömb alakú, túróval töltött gombóc, vagyis puliszkagombóc, melynek közepébe túrót rejtenek, és fóliába csomagolva parázson megsütnek. A bográcsokban igazán finom puliszkakülönlegességek rotyogtak, a csapatok az idén is bebizonyították, hogy a puliszka egy nagyon sokféleképpen elkészíthető, remek étel.

puliszkafesztival

Femina Faberpuliszkafesztival

Tini puliszkapuliszkafesztival

PuliszkapizzaEzért a zsűrinek bizony nem volt könnyű dolga. A háromtagú zsűrit Gergely Irén helyi tanítónő, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő és Movileanu Maria, egy üzletlánc országos igazgatója alkotta. A versenyzők nagy figyelmet fordítottak a tálalásra, a megjelenésre és a díszítésre, így a zsűri nehezen tudott döntésre jutni. Első helyezést a Csángó Ifjak Középloki Közösségének csapata nyerte, második lett a Gyimesi Vendéglátók Egyesülete, a harmadik helyet pedig a Havasi Gyopár csapata vihette haza. A közönség díját a Koró, Vilma s a többiek nevű csapat nyerte el. A nyertes csapat úgy gondolta, hogy sikerük titka a friss házi juhtúrónak köszönhető. Gyimes vidékén a múltban a puliszka töltötte be a kenyér szerepét, szinte nem is volt olyan étkezés, amikor puliszka ne került

volna asztalra valamilyen formában. A fesztivál házigazdája, Csilip Árpád kihangsúlyozta, hogy a gyimesi emberek leghagyományosabb étele a puliszka. Ugyanis a csángó emberek kétlaki életet éltek, és télen, a hegyekben nem volt kemence, amiben kenyeret süthettek volna, ezért terjedt el a puliszka használata és szeretete a gyimesiek körében. E hagyomány tükrében választották ezt az ételt a fesztivál főszereplőjének. Sokféleképpen hasznosították a puliszkalisztet, fogyasztották és fogyasztják ma is: tejjel, túróval, vajjal, hússal, köretnek, süteménynek, de még kenyér helyett is. A gyimesiek szerint a jó csángó málé, vagyis a túrós puliszka elsősorban a túró minőségétől függ.

Lejegyezte: György Ottilia – Csíkszereda
A fotókat Székely Kinga készítette.

puliszkafesztival

Sült puliszka


puliszkafesztival

Töltött puliszka


puliszkafesztival

Juhtúrós puliszkapuliszkafesztival

Csavart puliszka