Mi is ott voltunk

Gyógynövényes lekvárok versenye

VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Székelyudvarhelyen a Kárpát-meden-ce legízesebb fesztiválját.... »»»

Hagyományok felelevenítése

I. Kolbásztöltő Verseny
és Fesztivál

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezte meg Marosvá-sárhelyen a Petry Látványműhely és Múzeum a Kolbásztöltő Versenyt és Fesztivált. ... »»»


gyumolcsfesztival

Szépen díszített standokkal várták a vásárlókat

gyumolcsfesztival

Gyümölcslekvárok, szörpök sokaságát kínálták a kiállítók

GYÖGYNÖVÉNYES LEKVÁROK VERSENYÉN
ZSŰRIZETT AZ ERDÉLYI KONYHA

VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

gyumolcsfesztival

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Székelyudvar-helyen a Kárpát-medence legízesebb fesztiválját. A háromnapos gyümölcsfesztiválon ezúttal a gyógy-növények kaptak kiemelt szerepet, megnyitották az erdélyi gyógynövénykert sátrat, szakmai konferenciát tartottak, az érdeklődők megismerhették a gyógy-növények feldolgozását, volt gyógynövényfelismerő verseny gyermekeknek, szórakoztató programok egész sora és sok-sok kóstolni való finomság. Az Erdélyi Konyha ezúttal is jelentős szerepet kapott, hiszen amellett, hogy támogatta a rendezvénysorozatot, a közösségek gyógynövénnyel ízesített legfinomabb lekvárja elnevezésű, a kiállítók számára szervezett vetélkedőn a lapcsalád munkatársai alkották a zsűrit. A megmérettetésre tíz közösség nevezett be, köztük olyan is volt, akinek több lekvárját is megkóstolhattuk. A feltétel egyszerűnek tűnt, de hamar kiderült, nem is teljesen az, hiszen gyógynövényt csempészni a kenyérre kenhető finomságba úgy, hogy közben ne nyomja el a gyümölcsök ízét, nem is olyan könnyű. Akadtak túl intenzív aromájú lekvárok, de a többsége nagyon finom volt. Különlegességekben is bővelkedtünk, üvegbe zárták a berkenyét, körömvirágot, cukordinnyét, egrest, áfonyát, sütőtököt, meggyet, őszibarackot, pitypang-virágot egyaránt. ízesítőül pedig használtak többek kö-

gyumolcsfesztival

Sokféle íz közül nehéz volt kiválasztani
a legfinomabbakat


zött mentát, citromfüvet, szurokfüvet, bazsalikomot, zsályát. A verseny győztese Fenyőkút csapata lett, ők többféle erdei gyümölcsöt bolondították meg bazsalikommal úgy, hogy csodálatos ízharmóniát értek el. Versikét is írtak: „Hol én szedtem, hol a medve, bazsalikom is van benne, kóstolja meg, ha van kedve!" A második Firtosváralja közössége, ők egrest citromfűvel és homoktövissel, valamint áfonyát berkenyével és zsályával zártak üvegbe, ráadásul a tálalásuk is gyönyörű és egyedi volt, tésztával vonták be a befőttesüveget meg a tálcát, és azokat feliratozták, díszítették. A harmadik Farkaslaka szintén különlegességgel érdemelte ki a díjat, pitypangvirágból készített lekvárjukat még sokáig érzem a számban. Különdíjat kapott Máréfalva a mentás-étcsokoládés meggy lekvárral.
Ez a lekvárverseny is bizonyítéka annak, érdemes évről évre újabb ízeket zárni üvegbe, fűszerekkel, gyógynövénnyel bolondítani a lekvárokat, többféle gyümölcsöt társítani, mert ha megtaláljuk a középutat, az ízharmóniát, akkor olyan finomságokat kenhetünk kenyérre a téli hónapokra, ami után bárki megnyalja mind a tíz ujját. Nem is beszélve a palacsintákról, süteményekről, desszertekről, amiket ezekkel a lekvárokkal készíthetünk.

Lejegyezte: Barabás Orsolya – Gyergyószentmiklós

gyumolcsfesztival

Az eredményhirdetésen méltattuk
a legízletesebb lekvárokat