sütemény

      

Omlós gyümölcsös kosárkák

desszert

Hozzávalók :

a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg puha vaj 10 dkg porcukor
2 tojás 1 tasak vaníliás cukor
1/2 citrom héja
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só;
a töltelékhez:
10 dkg mélyhűtött bogyós gyümölcs
2 dl habtejszín porcukor;
a díszítéshez:
fondant-virágok

Elkészítése:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és 1-2 órára vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Akkora köröket szaggatunk belőle, hogy egy lefelé fordított muffinsütő zsiradékkal megkent kiemelkedéseire helyezzük, és maradjon kb. 1 ujjnyi széle. A széleket rányomogatjuk, előmelegített sütőben megsütjük. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és szaggatjuk. A kisült tésztákat 5 percig még a formán hagyjuk, majd leszedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A leeső tésztarészekből vékony, kb. 15 cm hosszú csíkokat készítünk, kettőt-kettőt összesodorunk, tepsire rakjuk, megsütjük. A tejszínt kemény habbá verjük ízlés szerinti porcukorral, lassan-

ként hozzáadjuk a felolvasztott, lecsepegtetett gyümölcsöt, és eldolgozzuk. A kosárkákat megtöltjük a krémmel, a füleket ráillesztjük. A fondantból a felhasználás előtt 1-2 nappal virágokat készítünk, és azokkal díszítjük a kosárkákat.
Megjegyzés: A virágok készítése nagyon egyszerű: apró köröket vágunk ki, egymás mellé illesztjük egy fehéren hagyott, összesodort köröcske köré, és odaragasztjuk. A ragasztáshoz csak vízzel kell megkenegetnünk a szirmok alját.
Tipp: A kosárkákat elkészíthetjük 2-3 nappal hamarabb is, de csak tálalás előtt töltsük frissen vert tejszínhabbal. Fondant-virágok nélkül is nagyon finom, de ezekkel látványosabb, ünnepibb.