Sütemény, torta, desszert

      

gesztenyés habcsóktorta

torta

Hozzávalók
(20 cm-es formához):

6 tojásfehérje
42 dkg apró szemű kristálycukor
1 evőkanál ecet
1,5 kg gesztenye
4 dl kókusztej
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1,5 tasak zselatin (15 g).

Elkészítése:

A tojásfehérjét egy tálban verni kezdjük. Amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd gőz fölött addig verjük, míg langyos lesz a masszánk. Ekkor kezd olvadni a cukor. A gőzről levéve tovább verjük, míg visszahűl szobahőmérsékletűre. Hozzáadjuk az ecetet, és még egy percig verjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, a papírt megfordítjuk, hogy ne az írószeres része legyen felül. Ezt megismételjük három sütőpapíron, majd a cukros tojáshabot egyenlően elosztjuk a körökön belül. 90 fokos sütőben, légkeverésen, a sütőajtót résnyire nyitva hagyva megszárítjuk a habcsóklapokat. Közben a gesztenyét megpucoljuk, megfőzzük. Krumplinyomóval áttörjük, és a vajjal meg a cukorral habosra kavarjuk.

A zselatint a kókusztejbe áztatjuk, majd a csomagoláson levő utasítás szerint felolvasztjuk. Hozzáadjuk a gesztenyés masszához, kissé behűtjük, ezt rétegezzük a habcsóklapok közé. A maradék gesztenyekrémet a felső habcsóklapra simítjuk, és főtt egész gesztenyeszemekkel dekoráljuk.
Tipp a gesztenyék pucolásához: a gesztenyéket külső héjuktól meghámozzuk, majd 8-10 szemenként 850 watton hozzávetőleg 2,5 percig mikrózzuk. Ezután konyhai textilkendőre borítjuk, és gyorsan belecsavarjuk. A mikroba újabb adag gesztenyét teszünk, s ezalatt a textilkendőből egyesével kivéve a gesztenyék belső, vékony, másképp nehezen eltávolítható héja is könnyen lejön. Az ilyen mód konyhakésszévált gesztenyéket rövidebb ideig kell főzzük.