torta

    

Csokis-banános torta

csokis-bananos-torta

Hozzávalók (24 cm-es formához):

az alsó és a felső piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó
csipetnyi só;
a banán réteghez:
4 banán;

a középső piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
1,5 evőkanál liszt
1,5 evőkanál kakaó
csipetnyi só;
a krémhez:
25 dkg csokoládé
2,5 dl tejszín;

a bevonáshoz:
2 dl tejszín
25 dkg csokoládé;
a díszítéshez:
10 dkg csokoládé
fehércsoki-reszelék
mazsolás csokidrazsé
banánkarikák.

Elkészítése:

Először a 6 tojásos piskótát készítjük el. Ehhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, végül óvatosan hozzákeverjük a kakaóval átszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, kihűlés után két lapba vágjuk.
Ugyanígy járunk el a középső piskótánál is, de azt kihűlés után nem vágjuk el.
A krémhez gőzön együtt felolvasztjuk a tejszínt a csokoládéval, teljesen kihűlni hagyjuk, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, ezután jól kihabosítjuk.

A tortát a következőképpen állítjuk össze: legalulra helyezünk egy piskótalapot, erre nem túl vastagra felszeletelt banán kari kákát teszünk, ráhalmozzuk a krém felét. Ekkor a középső piskóta következik, erre újból banánszeletek és a maradék krém, amit befedünk a megmaradt piskótalappal. A tortát hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára, másnap díszítjük.
A bevonáshoz gőzön felolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel, kihűlni hagyjuk, hűtőszekrénybe tesszük néhány órára, ezután felhabosítjuk. Bevonjuk vele a tortát. Újból hűtőszekrénybe helyezzük kb. 2 órára, ezután pedig díszítjük: a csokoládét felolvasztjuk, Lecsorgatjuk vele a tortát, majd banán karikákkal, fehércsoki-reszelékkel és csokidrazséval díszítjük. Szeletekre vágva kínáljuk.