Halas étel

hal

marosmenti halleves

Hozzávalók (8-10 személyre):

3 kg halfej, -farok és -csont, illetve apró halak
2 kg halfilé
10 dkg szalonna
2 evőkanál olaj
2 fej hagyma
2 nagy zöld paprika
7-8 szál sárgarépa
3 petrezselyemgyökér
20 dkg száraztészta
2 dl korpacibere
só, bors
1 tasak sáfrány
1 nagy csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése:

A szalonnát kis kockákra vágjuk, a bográcsban kiolvasztjuk, majd hozzáöntjük az olajat, és megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, valamint 2-3 szál finomra reszelt sárgarépát. Amikor a hagyma megdinsztelődött, beledobjuk a kockára vágott paprikát, és együtt pirftjuk tovább. Amikor az alap elkészült, hozzáadjuk a halalkatrészeket és az apró halakat, kissé átforgatjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és felengedjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. A bográcsot többször megrázogatva puhára főzzük. Ezután a levest leszűrjük, a levet visszaöntjük a bográcsba, és amikor fölforrt, hozzáadjuk a csíkokra vágott sárgarépát meg petrezselymet. Amikor a zöldség megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott halfilét, valamint a száraz-

tésztát, és néhány perc alatt összefőzzük. A korpaciberét külön fölförraljuk, majd a leveshez öntjük. Szükség szerint utánfűszerezünk, beletesszük a sáfrányt, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.


Megjegyzés:

A levest készíthetjük úgy is, hogy a visszamaradt halhúst és -csontot átpasszírozzuk, és belefőzzük a levesbe, de tudni kell hozzá, hogy a művelet több órát is igényelhet.