Süssünk-Főzzünk együtt az ünnepek alatt is!


2017. december 20. - 2018. január 6.

Szerda

TeofilCsütörtök

TamásPéntek

ZénóSzombat

ViktóriaVasárnap

Ádám, ÉvaHétfő

Karácsony, EugéniaKedd

Karácsony, IstvánSzerda

JánosCsütörtök

KamillaPéntek

Tamás, TamaraSzombat

DávidVasárnap

SzilveszterHétfő

Újév, FruzsinaKedd

ÁbelSzerda

Genovéva, BenjáminCsütörtök

Titusz, LeónaPéntek

Emília, ÁrpádSzombat

Vízkereszt, Gáspárleves
ablak


Enyhe télben, míg a nagyon kemény fagyok be nem köszöntenek, zöld lombból, szép almából, dióból, birsből összeállított gyümölcsös díszeket is kirakhatunk az ablakpárkányra. Nagy hidegben természetesen a gyümölcsök hamar tönkremennek, megcsúnyúlnak, ezért olyankor inkább csak a hűvös előszobában, konyhában alkalmazzuk őket.ablak


Vastag falú üveggömbben csodás fényjátékokat produkáló együttest készíthetünk egy stabilan megálló vastag gyertyából, tobozból, zöldekből, néhány hangsúlyos karácsonyi díszből. Vigyázat, az égő gyertya semmiképpen ne melegíthesse a gömb falát, az ilyen üvegedények általában nem hőállóak, balesetet okozhatnak!ablak

Ha kívül az ablakpárkányt vagy az erkélyt akarjuk díszíteni, legjobb ha eleven és télálló növényt használunk. Kitűnő választás ehhez a Calluna, azaz csarab és az Erica, két egymáshoz nagyon hasonló, piros, rózsaszín és fehér virágfüzérkékkel ékes növény. Önmagukban is szemvidító látvánnyal szolgálnak cserepükkel csinos kosárba, ladikéba telepítve, de kombinálhatjuk is fenyőgallyakkal, tobozokkal, fagyot is kibíró egyszerű karácsonyi díszekkel. Fagymentes időben természetesen az eleven díszeket öntözni is kell.


ablak

Nagyon csinos ablakdíszt készíthetünk félméternyi ünnepi mintájú szalagból, egy kis fűzfa- vagy szőlővenyige koszorúból, fenyőgallyból, néhány szál magyalágból (llex), szép piros csipkebogyóból. A szalagot ráerősítjük a koszorúra (ráköthetjük, ragaszthatjuk, tűzhetjük tetszés szerint), a díszítőelemek szárait pedig egyszerűen átdugdossuk a koszorú fonadékain. Úgy rendezzük el, hogy felaggatva a koszorú szemnek tetsző és kiegyensúlyozott látványt nyújtson. Erősen fűtött szobában a magyalág és a fenyő is hamar kiszárad, a bogyók összetöppednek, de hűvösebb helyiségben karácsonyig is mutatós marad a kompozíció.


ablak

Csupán féldoboznyi hófehér kockacukor felhasználásával helyes hókunyhót építhetünk, melyet ha belülről teamécsessel világítunk ki, hangulatos dísze lesz a konyhaablaknak, nappalinak. A cukrokat rakjuk fehér porcelán- vagy jeget imitáló üvegtányérkára a mécses köré, körkörösen egymásra és egy kissé mindig szűkülő körben. A kompozíció bármely részén hagyjunk annyi rést, amin keresztül egy gyufával megtudjuk gyújtani a mécsest.

Jó tanács: Égő mécsest sohase hagyjunk magára a lakásban, felügyelet nélkül, a legrövidebb időre sem, különösen ott, ahol kisgyermekek is vannak a családban. Ha kimegyünk a helyiségből, a gyertyákat, mécseseket mindig oltsuk el! Biztonsági szempontból sokkal egyszerűbb apró LED-lámpácskákat használni, de az eleven lángok hatását ezek műfénye nem igazán tudja pótolni.

ablak


Gyertya nélkül is komponálhatunk az üveg csillogásával gyönyörködtető ablakdíszt, ha szép formájú befőttesüveg aljára sót vagy szódabikarbónát szórunk, és apró fenyőgallyal, gyöngyökkel, bogyókkal gazdagítjuk. Átéli nap vagy a lámpafény érdekes mintákat varázsol majd művünk köré.Gyerekekkel együtt is elkészíthetjük azokat a pattogatott kukoricából, csipkebogyóból, magyallevelekből, fahéjrudacskákból, csillagánizsból összeállított helyes füzéreket, amelyeket aztán ablakra, ajtóra, képkeretekre aggathatunk tetszés szerint. Egészen egyszerű a metódus: vastagabb varrótűbe erős, semleges színű cérnát fűzünk, és a kukoricaszemeket, bogyókat, leveleket átszúrva egymás mellé sorakoztatjuk. Kezdő szemnek legjobb egy robusztusabb elemet rögzíteni, akkor nem csúszhat ki a cérna a kész füzérből. Vigyázzunk az ujjunkra!


ablak