Mi is ott voltunk

gesztenyefesztivál

I. Hegyközi palacsintasütőverseny és gesztenyefesztivál

Síter nevű településen (Bihar megye) először rendezték meg idén a Hegyközi Palacsintasütő Versenyt és harmadszor a Gesztenyefesztivált. ... »»»

A gyümölcs ...

... méltó ünnepe

... azáltal, hogy helyi terméket vásárolunk, a befektetett munkát tiszteljük, és ezzel együtt a helyi termelőt támogatjuk. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hetedik alkalommal is Gyimesekben

A helyszínnek választott település hűen tükrözi azt, hogy a Gyimesekben a puliszka most is a mindennapi étkezés szerves része. ... »»»

Főzőtábor

csupa-csupa finom falattal

Az Erdélyi Konyha kistestvéreként emlegetett Finom Falatok magazin szervezésében került sor a festői szépségű Nagyágon az első főzőtábor-
ra. ... »»»

Iskolába

ment az Erdélyi Konyha

Gyerekekkel foglalkozni mindig nagyon hálás dolog, hiszen érdeklődő, figyelmes tekintetük arra sarkallja a felnőtteket, hogy bizonyítsanak előttük. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Amikor minden a kolbászról és sonkáról szól

Az égiek is jó szemmel nézhették a füstölt húsfélék kiállításának és vásárának előkészületeit, hiszen március derekán verőfényes tavaszi hétvégét biztosítottak a gyulai várkertben helyet kapó esemény idejére. ... »»»

Csapatépítő hétvége ivóban

A szakmai találkozó témája:
a vadhúsok

Három tartalmas napot tölthetett az Erdélyi Konyha csapata magyarországi meghívott vendégek társaságában az Ivói (Zeteváralja) Vadaspark szomszédságában épült Honor Villában, február első hétvégéjén. ... »»»

A gyümölcs méltó ünnepeIV. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Szeptember 21-23. között az idén immár a negyedik alkalommal szervezte meg a Civitas Alapítvány, valamint a Székelygyümölcs Egyesület az ősz egyik legnépszerűbb hagyományos értékrendet képviselő rendezvényét, az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált.

gyumolcs

A fesztivál színhelye, akárcsak tavaly, a városi minifocipálya volt, ahová az idén is beköltözhettek a csinos kis konyhapolcok és lekváros standok. A standokon finomabbnál finomabb házi készítésű lekvárok, szörpök, gyógynövények és szárított gyümölcsök kínálták magukat. A Falu a városban címet viselő rendezvény idei üzenete is eszmei értéket sugallt, mely szerint az élelem életünk szerves részét képezi, és nem csupán egy árucikk. A megtermelt gyümölccsel járó munkát becsülni kell, és azáltal, hogy helyi terméket vásárolunk, tulajdonképpen a befektetett munkát tiszteljük, és ezzel együtt a helyi termelőt támogatjuk. A fesztivál gazdag programot kínált, hiszen a kulturális programok és előadások mellett múzeumi jellegű kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. Ennek témája természetesen a gyümölcsfeldolgozás volt: a fesztiválon részt vevő faluközösségek összegyűjtötték a régi, hagyományos szüretelő és gyümölcsfeldolgozó eszközöket. Emellett a Gyümölcsöző értékeink című fotópályázatra beérkezett fényképekből is készült egy összeállítás, a színpadon pedig 323 udvarhelyszéki fellépő szerepelt a három nap alatt.

gyumolcs

A rendezvény ideje alatt a szervezők cserebere vásárt hoztak létre, melynek az árucsere volt a célja. A látogatók magukkal hozhattak bármilyen gyümölcshöz kapcsolódó tárgyat: könyvet, filmet vagy terméket (lekvár, szörp, kompót, aszalvány, de lehetett szellemi termék is, pl. népmese), és cserélhettek egymás között.
A térség gyümölcseiből készült ínycsiklandozó remekműveket 18 faluközösség biztosította, és az időjárás viszontagságai ellenére az asszonyoknak sikerült gazdag és színes kínálattal fogadni a fesztiválra érkező kíváncsiskodó érdeklődőket és vásárlókat.
A 3 napos rendezvény keretében megszervezték a lekvárfőző versenyt, illetve a Nevezd be anyut titokban egy üveg lekvárral! című versenyt. Ez utóbbira 15 lekvárt neveztek be, melyeket a nagymamák vagy édesanyák pince- vagy kamrapolcairól emeltek le a benevezők.

gyumolcs

A gasztrotémájú versenyeket remekül kiegészítették a 18 faluközösség által helyben készített finomságok, mint például szilvás gombóc, szilvás lepény, illetve palacsinta, lekvárral és dióval töltött sült alma, valamint a kóstolgatásra kínált ízletes lekvárok. A lekvárfőző versenyen részt vett mind a 18 benevező falu, melynek keretében leginkább a hagyományos ízeket tükröző

lekvárok voltak többségben, de emellett különleges, titkos hozzávalókkal bolondított lekvárokat is készítettek a csapatok.
A 3 tagú zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen az összes csapat kivétel nélkül ízletes lekvárt főzött. A főzőverseny alapvető kritériuma az volt, hogy a térségben megtermő gyümölcsökből készüljön a lekvár, így tehát zömében alma, szilva, körte, valamint erdei gyümölcsöket hasznosító lekvárok készültek. A titkos hozzávalók széles körű lehetőségeit bátran alkalmazták a csapatok, hiszen volt, aki levendulával bolondította meg, volt, aki vörösborral, rummal, fahéjjal, mentával, mézzel vagy éppen citrommal ízesítette a lekvárját. A főzőverseny zsűrije az Erdélyi Konyha munkatársaiból állt, a zsűri elnöke Varga Károly, a Corvin Kiadó igazgatója volt, a zsűri további két tagja pedig Péter Judit, az Erdélyi Konyha szerkesztője, valamint jómagam voltunk.
Az elkészült lekvárok értékelése kóstolással történt, és négy fontos szempontot vettünk figyelembe: a jellegzetes székely ízvilágot, az érdekes, találó párosítást, a tálalást, valamint a személyes megítélést. Úgy gondoljuk, hogy a díjazástól függetlenül minden csapat beleadta szívét-lelkét, kreativitását az elkészített lekvárokba.

gyumolcs

A lekvárfőző verseny zsűrije a kénosi közösség hat gyümölcs kompozíciójából készült lekvárját értékelte a legjobbnak, a második helyezést az oroszhegyi csapat vihette haza a négyféle ízesítésű szilvaíznek köszönhetően, a harmadik helyezést pedig Firtosváralja csapata kapta meg a kökényes-mézes szilvalekvárért. Az idei verseny különdíját a székelypálfalvi csapat szerezte meg a 4 féle gyümölcsből készített vegyes lekvárjának köszönhetően, az Erdélyi Konyha különdíját pedig a csekefalvi közösség nyerte el, hiszen a homoktövissel ízesített almalekvárjuk egy igazán egyedi és különleges, savanykás ízvilágú lekvárt eredményezett.
Összességében elmondható, hogy a rendezvény az elmúlt négy év alatt már valóságos, a helyi gazdaságot fellendítő mozgalommá nőtte ki magát, ahol helyet kap mindenki, aki a helyi értékeket képviseli és a helyi erőforrásokat hasznosítja. Érdemes tehát erre a rendezvényre ellátogatni, és megismerni a sok lelkes, hagyományos ízeket képviselő faluközösséget. Jövőre, veletek, ugyanitt!

Lejegyezte: György Ottilia – Csíkszereda

gyumolcs