Mi is ott voltunk

gesztenyefesztivál

I. Hegyközi palacsintasütőverseny és gesztenyefesztivál

Síter nevű településen (Bihar megye) először rendezték meg idén a Hegyközi Palacsintasütő Versenyt és harmadszor a Gesztenyefesztivált. ... »»»

A gyümölcs ...

... méltó ünnepe

... azáltal, hogy helyi terméket vásárolunk, a befektetett munkát tiszteljük, és ezzel együtt a helyi termelőt támogatjuk. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hetedik alkalommal is Gyimesekben

A helyszínnek választott település hűen tükrözi azt, hogy a Gyimesekben a puliszka most is a mindennapi étkezés szerves része. ... »»»

Főzőtábor

csupa-csupa finom falattal

Az Erdélyi Konyha kistestvéreként emlegetett Finom Falatok magazin szervezésében került sor a festői szépségű Nagyágon az első főzőtábor-
ra. ... »»»

Iskolába

ment az Erdélyi Konyha

Gyerekekkel foglalkozni mindig nagyon hálás dolog, hiszen érdeklődő, figyelmes tekintetük arra sarkallja a felnőtteket, hogy bizonyítsanak előttük. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Amikor minden a kolbászról és sonkáról szól

Az égiek is jó szemmel nézhették a füstölt húsfélék kiállításának és vásárának előkészületeit, hiszen március derekán verőfényes tavaszi hétvégét biztosítottak a gyulai várkertben helyet kapó esemény idejére. ... »»»

Csapatépítő hétvége ivóban

A szakmai találkozó témája:
a vadhúsok

Három tartalmas napot tölthetett az Erdélyi Konyha csapata magyarországi meghívott vendégek társaságában az Ivói (Zeteváralja) Vadaspark szomszédságában épült Honor Villában, február első hétvégéjén. ... »»»

Puliszkafesztivál a GyimesekbenA hagyományt követve a Csángó Túrós Puliszka Fesztivált idén már hetedik alkalommal szervezték meg augusztus végén a Fatányéros és Csángó Panzió udvarán, Hidegségen. A fesztivál helyszínéül választott település hűen tükrözi azt, hogy a Gyimesekben a puliszka most is a mindennapi étkezés szerves része.

A kánikula ellenére szép számmal gyülekeztek idén is a lelkes csapatok, hogy elkészíthessék a kedvenc, jól bevált vagy újonnan kitalált puliszkás-túrós kombinációjukat. Csilip Árpád, a panzió tulajdonosa és a fesztivál szervezője elsősorban hagyományőrzés céljából álmodta meg ezt az eseményt, amelyre évről évre egyre több érdeklődő látogat el. Az idei év különlegessége a főzőversennyel egybekötött óriás túrós puliszka elkészítése volt, amely az eddigi évek legnagyobb puliszkája lett, hiszen 750 kilósra sikeredett. Így mindenkinek jutott a hagyományos túrós puliszkából, az odalátogatók pedig örömmel kóstolgatták a rekordméretű finomságot.

gyumolcs

Óriás túrós puliszka

A versenyen tíz csapat vett részt, többsége a környékbeli településekről érkezett. A csapatok nagy része a hagyományos ízvilág mellett döntött, vagyis leginkább a rétegelt, illetve a feltekert puliszkát részesítette előnyben, és igazi házi túrót használt a puliszkák megtöltéséhez. A zsűri tagjaként ezúttal én is végigkóstolhattam az elkészített puliszkakölteményeket. Gyerkó Lászlóval, a Versenytanács tagjával, valamint Bocskor Istvánnal, a csíkszentmártoni pékség vezetőjével közösen ízlelhettük és értékelhettük az ételeket.
Négy szempontot vettünk figyelembe a főzőversenyen, az ízt, a tálalást, a tisztaságot, és nem utolsósorban a kreativitást. A csapatok jókedvének és szorgalmának meglett az eredménye, hiszen mind ízben, mind pedig

puliszka

I. helyezett - feltűrt túrós és ordás puliszka

tálalásban nagyon sikeres puliszkákat tettek a zsűri elé. Végül a nehéz döntés értelmében 4 csapat vehetett át díjat.
A Havasi Gyopár és a CSIKK Kalaposok osztoztak a harmadik helyezésen, második lett a Remetei Mix csapata, első helyen pedig Szőcs Zsuzsa és csapata végzett. Az öttagú nyertes csapat Csíkszentmiklósról érkezett, és első alkalommal nevezett be a versenyre. A lelkes tagok hagyományos módon, feltekerve készítették el túrós puliszkájukat, ezenkívül azonban egy kis huncutságot is becsempésztek puliszkájukba, ugyanis az egyik tekercsüket ízletes, friss ordával töltötték meg.

Lejegyezte: György Ottilia – Csíkszereda

puliszka

II. helyezett - kolbászos túrós puliszka

puliszka