Mi is ott voltunk

gesztenyefesztivál

I. Hegyközi palacsintasütőverseny és gesztenyefesztivál

Síter nevű településen (Bihar megye) először rendezték meg idén a Hegyközi Palacsintasütő Versenyt és harmadszor a Gesztenyefesztivált. ... »»»

A gyümölcs ...

... méltó ünnepe

... azáltal, hogy helyi terméket vásárolunk, a befektetett munkát tiszteljük, és ezzel együtt a helyi termelőt támogatjuk. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hetedik alkalommal is Gyimesekben

A helyszínnek választott település hűen tükrözi azt, hogy a Gyimesekben a puliszka most is a mindennapi étkezés szerves része. ... »»»

Főzőtábor

csupa-csupa finom falattal

Az Erdélyi Konyha kistestvéreként emlegetett Finom Falatok magazin szervezésében került sor a festői szépségű Nagyágon az első főzőtábor-
ra. ... »»»

Iskolába

ment az Erdélyi Konyha

Gyerekekkel foglalkozni mindig nagyon hálás dolog, hiszen érdeklődő, figyelmes tekintetük arra sarkallja a felnőtteket, hogy bizonyítsanak előttük. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Amikor minden a kolbászról és sonkáról szól

Az égiek is jó szemmel nézhették a füstölt húsfélék kiállításának és vásárának előkészületeit, hiszen március derekán verőfényes tavaszi hétvégét biztosítottak a gyulai várkertben helyet kapó esemény idejére. ... »»»

Csapatépítő hétvége ivóban

A szakmai találkozó témája:
a vadhúsok

Három tartalmas napot tölthetett az Erdélyi Konyha csapata magyarországi meghívott vendégek társaságában az Ivói (Zeteváralja) Vadaspark szomszédságában épült Honor Villában, február első hétvégéjén. ... »»»

Iskolába ment az Erdélyi KonyhaNagy meglepetésként ért a fiam osztályfőnökének, Nagy Gyöngyi matematika-tanárnőnek a felkérése, melyben az Erdélyi Konyha munkatársaként meghívott az országszerte zajló „Iskola másként” elnevezésű program keretén belül az osztályába, hogy együtt készítsünk finomságokat, húsvéti tojásokat, illetve ünnepi kellékeket.

Gyerekekkel foglalkozni mindig nagyon hálás dolog, hiszen érdeklődő, figyel-mes tekintetük arra sarkallja a felnőt-teket, hogy bizonyítsanak előttük. A nagyváradi Szacsvay Imre VII. C osztályában még erre se volt igazán szükség, hiszen olyan ügyes nagylányok és fiúk jelentkeztek a tevékenységekre, akik nem először vettek részt kézügyességi, illetve ételkészítési munkálatokban. Mint kiderült, az osztályban olyan lányok is vannak, akik otthon már „nehézkategóriájú” ételeket is főznek, mint például a húsleves vagy a töltött káposzta. A kekszalapú édességek elkészítése tehát nem jelentett gondot a lányok körében, de a fiúk dicséretére szóljon, hogy ők is tevékenyen részt vettek mind a tojások díszítésében, mind a finomságok előállításában: a kekszdarálás, a massza összegyúrása közben is folyton kéznél voltak.

iskolaba

iskolaba

Ennyi fiatal, lelkes és nem utolsósorban éhes résztvevő között nagyon gyorsan elkészült a négyféle édesség, miközben a diákok egy része a húsvéti díszek készítésével foglalatoskodott Baki Györgyi rajztanárnő irányítása alatt. A finomságokat az osztályfőnöknő elképzelése alapján állítottuk össze, így először túrógolyó, majd zserbógombóc készült, végül méhkassütemény, a maradékból pedig az örök kedvenc, a kekszgolyó. Meglehet, látványra a méhkassüti a nyerő, de ehhez sajnos mifelénk nemigen lehet formát kapni. Éppen ezért az osztály a különlegesen finom zserbógombóc receptjét osztja meg sok szeretettel az Erdélyi Konyha olvasóival. Összegezve: egy nagyon kellemes, szemnek és szájnak egyaránt tetszetős napot zártunk, testvériesen elosztva, és helyben el is fogyasztva az elkészült finomságokat.

Lejegyezte: Fagyal Hajnalka – Nagyvárad

Zserbógombóc egyszerűen

iskolaba

Hozzávalók:

a tésztához: 50 dkg darált dió 20 dkg kekszmorzsa 10-15 dkg vaj 30-35 dkg baracklekvár 1-2 evőkanál kakaó porcukor rumaroma;

a bevonáshoz:: 20 dkg étcsokoládé 1 evőkanál vaj vagy margarin 2 evőkanál víz.

Elkészítése:

A kekszmorzsát elkavarjuk a dióval, hozzáadjuk a kakaót, az ízlés szerinti porcukrot meg a rumaromát, majd összegyúrjuk a puha vajjal és annyi lekvárral, amennyi szükséges, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. Ha mégis kissé keménynek ítélnénk, 1-2 evőkanál tejjel lazíthatjuk. A masszából kisebb golyókat formázunk. A csokoládét a vajjal meg a vízzel gőz fölött összeolvasztjuk, a gombócokat megforgatjuk benne, majd az elkészült zserbógombócokat sütőpapírral bélelt tálcára tesszük szikkadni.