Mi is ott voltunk

gesztenyefesztivál

I. Hegyközi palacsintasütőverseny és gesztenyefesztivál

Síter nevű településen (Bihar megye) először rendezték meg idén a Hegyközi Palacsintasütő Versenyt és harmadszor a Gesztenyefesztivált. ... »»»

A gyümölcs ...

... méltó ünnepe

... azáltal, hogy helyi terméket vásárolunk, a befektetett munkát tiszteljük, és ezzel együtt a helyi termelőt támogatjuk. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hetedik alkalommal is Gyimesekben

A helyszínnek választott település hűen tükrözi azt, hogy a Gyimesekben a puliszka most is a mindennapi étkezés szerves része. ... »»»

Főzőtábor

csupa-csupa finom falattal

Az Erdélyi Konyha kistestvéreként emlegetett Finom Falatok magazin szervezésében került sor a festői szépségű Nagyágon az első főzőtábor-
ra. ... »»»

Iskolába

ment az Erdélyi Konyha

Gyerekekkel foglalkozni mindig nagyon hálás dolog, hiszen érdeklődő, figyelmes tekintetük arra sarkallja a felnőtteket, hogy bizonyítsanak előttük. ... »»»

III. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Amikor minden a kolbászról és sonkáról szól

Az égiek is jó szemmel nézhették a füstölt húsfélék kiállításának és vásárának előkészületeit, hiszen március derekán verőfényes tavaszi hétvégét biztosítottak a gyulai várkertben helyet kapó esemény idejére. ... »»»

Csapatépítő hétvége ivóban

A szakmai találkozó témája:
a vadhúsok

Három tartalmas napot tölthetett az Erdélyi Konyha csapata magyarországi meghívott vendégek társaságában az Ivói (Zeteváralja) Vadaspark szomszédságában épült Honor Villában, február első hétvégéjén. ... »»»

III. Gyulai Kolbász- és SódarmustraAmikor minden a kolbászról és sonkáról szól

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete immár harmadszor rendezte meg a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát. Az égiek is jó szemmel nézhették a füstölt húsfélék kiállításának és vásárának előkészületeit, hiszen március derekán verőfényes tavaszi hétvégét biztosítottak a gyulai várkertben helyet kapó esemény idejére. A tavaszias jó időben egész nap özönlöttek az emberek a sonka- és kolbászillatú rendezvényekre, melyek néha megnevettettek, másszor pedig egészen elérzékenyítettek bennünket.

gyula

Szívet melengető fogadtatásban volt része az eseményen az Erdélyi Konyha szerkesztőségének, akit a mindig vidám Hunyadvári József hivatásos vőfély és szervező köszöntött. Józsi bácsi sosem felejti el felhívni a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket lapunk képvisel, és kihangsúlyozni, milyen fontos űrt töltünk ki azzal, hogy felkaroljuk az erdélyi és magyar hagyományos ízeket, illetve híven tudósítunk minden olyan gasztronómiai eseményről, ahova meghívnak bennünket. „Nem az a nagyobb magyar, aki nagyobb kokárdát hord, hanem aki tesz is valamit az értékek megőrzéséért” – mondta, miközben bemutatta a közönségnek a szerkesztőséget.
Az Erdélyi Konyha nevében György Ottilia főszerkesztő, illetve Varga Károly, a Corvin Kiadó igazgatója mondott köszönetet, aki hozzátette, úgy látszik, hogy az Erdélyi Konyha és a hagyományos gyulai rendezvény együtt nő fel, hiszen a füstölt húsok mustrája idén ünnepli harmadik életévét, míg a gasztrokiadvány is harmadik évébe lépett.
A fesztivál alatti programok annyira színesek voltak, hogy csak az nem talált közöttük kedvére valót, aki nem akart. Az eseménysorozat péntek délután a vásárosok bemutatkozásával kezdődött, azaz különböző cégek tették közszemlére portékáikat, melyeket a háromnapos rendezvény ideje alatt a helyszínen meg is lehetett vásárolni. Egy látványos lovagrendi felvonulás után a Szent Vince Borrend lovagavatási ceremóniáján vehettek részt az érdeklődők. Este Badár Sándor Dumaszínházában lehetett jókat nevetni, később pedig az egyedi hangú Rúzsa Magdi élő koncertjén érzékenyülhettünk el. Érzelmekben nem volt hiány szombat este sem, amikor az ingyenes nagykoncerten Tabáni István pendítette meg szívünk húrjait.

Kacérkodtak a közönséggel

gyula


A szombat reggel disznóvágással kezdődött, melynek menetét az Orosházi Kolbászklub mutatta be az embereknek. A közönséggel állandóan viccelődő fiúktól megtudtam a híres fehér kolbász titkos hozzávalóinak listáját is. Az ízre és látványra is ínycsiklandozó különleges kolbász készítésekor természetesen sót, ezenkívül borsot, köménymagot, szerecsendiót és szegfűszeget is használnak a hús ízesítésére, ellenben kimarad belőle a más vidékekre oly jellemző pirospaprika. A huncut férfiak szerint azért, mert az túl drága. Ezt már nem hittem el nekik, ahogyan azon is elgondol- kodtam, mitől lenne már titkos az a fehérkolbászrecept, ha nekem is elárulták? Ennek ellenére nem kétlem, hogy a felsorolt fűszerekkel ízesítik valóban különlegessé terméküket, hiszen ahogy láttam, kolbászolásban nem ismernek tréfát. A viccelődés mellett ugyanis komoly munka is folyt az orosháziak sátrában, ahol a kolbásztöltés rejtelmeibe is bevezették az érdeklődőket. Az üstökben tepertő sült, toroskáposzta főtt, a finomságok illata pedig belengte a környéket. A hangulatot már csak a néhány lépésre zenélő banda volt képes fokozni, aki lelkiismeretesen húzta el nótáinkat. A fesztiválsátorban eközben a székely vadon ízeivel ismerkedhettek meg a látogatók.

gyula


Amikor a média gyúr

A fesztiválon igazi ínyencségnek számított az első alkalommal megrendezett I. Gyulai „Médiagyúró” verseny, amelyen – Benke Laci bácsi szavaival élve – végre a sajtó került „kritizálás” alá. A benevező kilenc csapat közül egyik sem vallott szégyent, bár utóbb kiderült, hogy egyikük kész fűszerkeveréket hozott magával egy bevásárlóközpontból. A résen lévő zsűri, Laci bácsi vezetésével kiszúrta ugyan a turpisságot, de előzékenyen csak szóbeli figyelmeztetésben részesítette a cselező csapatot. A résztvevők tíz kilogramm kolbászhúst kaptak, illetve a töltéshez szükséges vékonybelet, ebből kellett két egyméteres kolbászt produkálniuk.

gyula


Kérdésemre a zsűri elmondta, hogy az elkészült ínyencségeket három szempont szerint ítélték meg: először a külalakját és a színét vizsgálták meg, a végső döntéshozatalnál pedig a kisütött kolbászok ízét is figyelembe véve hirdették ki a legjobban gyúró és természetesen töltő médiacsapatot. Az első helyet a Rádió1 Békés Megye csapata vitte el, második legjobbnak a Békés Megyei Hírlap bizonyult, míg a harmadik díjat a Székelyhon csapata hozta haza Erdélybe. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend az Erdélyi Konyha részére Kitüntető Díszoklevelet adományozott.

gyula


Erdélyi ízek a nagyvilágban

Az Erdélyi Konyha szerkesztősége is serénykedett az eseményen, szorgosan sütötte-főzte az árgus szemekkel figyelő nagyközönség előtt a kóstolásra szánt finomságokat: a hagyományos erdélyi csorbát, illetve egy különleges fűszerezésű, bél nélküli panírozott kolbászt. Az eseményen senki sem ért rá tétlenkedni, a lányok még a kiadó vezetőjét is munkára fogták: a csapat egyedüli férfitagjaként őt állították a tűzhely mellé kolbászkákat sütögetni. A gyulai eseményen a már említett Varga Károly igazgató és György Ottilia főszerkesztő mellett Gál Edith, Gergely Edit, Hegyi-Gál Zsuzsanna és Péter Judit szerkesztők, illetve jómagam is nagy örömmel vettünk részt. A kóstolóra kínált ételek iránt nagy volt az érdeklődés, és mindannyian örömmel konstatáltuk, hogy az emberek nyitottak az erdélyi ízek felé. Az Erdélyi Konyhára kíváncsi közönségből sokan odajöttek érdeklődni a magazinról, az erdélyi ételekről, vagy éppenséggel olyan jellegzetes fűszerekről, mint például a Magyarországon nem túl ismert és elterjedt tárkony, illetve lestyán.
A napjainkban fellendülőben lévő gasztroturizmus egyik kedvenc megállója a gyulai rendezvény, amit nem véletlenül szerveznek a húsvétot megelőző hetekben. Az idelátogatóknak lehetőségük van arra, hogy a szüleiktől, nagyszüleiktől ismert egykori ízeket újrakóstolhassák, hiszen a számtalan program között az esemény célja elsősorban az, hogy felhívja a figyelmet a szemnek és szájnak is tetszetős szárazkolbászokra és sonkákra. A hagyományőrzés e módja az átlagember számára már elérhetetlen, hiszen a legtöbben már sertést sem nevelünk, de ha még vágunk is, általában nincs megfelelő tapasztalatunk a húsfélék elő- és elkészítésében. Nem beszélve arról, hogy legtöbbünknél már füstölő sincs az udvar végében, amelyben a kolbászt, a szalonnát, a sonkákat, illetve a bablevesbe való csülköt és fejet a füstön „csapatták” egykor. Ez lehet a titka annak, hogy a rendezvény egyre rangosabbá, nagyobb hírűvé válik, és hogy az emberek messzi vidékekről is elutaznak a festői gyulai vár árnyékába, hogy kóstoljanak, vásároljanak, és nem utolsó- sorban, hogy szórakozzanak is a nívós eseményen.

Lejegyezte: Fagyal Hajnalka – Nagyvárad

Erdélyi csorba korpaciberével

gyula

Hozzávalók:

70 dkg sertés- vagy borjúhús 20 dkg sárgarépa 20 dkg petrezselyemgyökér 15 dkg zellergumó 20 dkg hagyma 10 dkg rizs lestyán és petrezselyemzöld 1 liter korpacibere a tálaláshoz: 2 dl tejföl.

Elkészítése:

A húst kockára vágjuk, és 2-3 l vízben majdnem puhára pároljuk, miközben a keletkező habot állandóan leszedegetjük róla. Apróra vágjuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert meg a hagymát, a hús mellé dobjuk, megsózzuk, és csendes tűzön, gyöngyöző forrással készre főzzük. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a megmosott rizst, majd néhány percnyi további főzés után hozzáöntjük a korpaciberét, összeforraljuk, végül megszórjuk apróra vágott lestyánnal és petrezselyemzölddel. Tejföllel tálaljuk.